|

"Sumnja" u Kamernom teatru 24. januara, osvojite ulaznice

"Sumnja" u Kamernom teatru 24. januara, osvojite ulaznice
0
Klix.ba
23.1.2014. u 09:15
0
komentara
0

dijeljenja
"Sumnja" u Kamernom teatru 24. januara, osvojite ulaznice
Predstava "Sumnja" bit će odigrana na sceni Kamernog teatra 55 24. januara u 20:00 sati. Portal Klix.ba jednom sretnom čitatelju dodjeljuje dvije ulaznice.
Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da do 12 sati na [email protected] pošaljete e-mail s naznakom "Sumnja", sa ličnim podacima (ime i prezime i broj telefona). Dobitnik će biti izabran metodom slučajnog odabira.

Predstava "Sumnja" nastala je prema tekstu američkog pisca Johna Patricka Shanleya, u režiji Selme Spahić. Radnja je smještena u katoličku školu njujorškog Bronksa, 1964. godine. Direktorka škole posumnja da sveštenik ima neprimjeren odnos s jednim učenikom.

Tekst se na određeni način bavi lažnim optužbama, ali i zloupotrebom pozicije u crkvenoj ili bilo kojoj drugoj vjerskoj hijerarhiji. S druge strane, bavi se i sumnjom da se i mi zapravo bojimo.

John Patrick Shanley je za tekst "Sumnja" dobio dve najprestižnije svjetske nagrade za dramu 2005 – Pulitzerovu nagradu i nagradu "Tony", koja je pozorišni pandan filmskom Oscaru. Predstava je nastala u produkciji Kamernog teatra 55 i Udruženja "Kontakt".

Prema riječima Aide Pilav, dramaturginje predstave, "Sumnja" pokušava dotaći samu suštinu ljudske percepcije istine, a samim tim i sumnju u istu.

"Poput aktera ove predstave sestre James, sestre Aloysius, gospođe Muller, oca Flynna i vi i ja imamo individualne kriterije vrednovanja istine. Ovom predstavom zapravo želimo formirati misaoni i iskustveni kontekst u kojem će svako od nas imati priliku da preispita vlastite kriterije vrednovanja istine, te se zapitati da li su naši pojedinačni i najintimniji sistemi vrednovanja zapravo zasnovani na 'istini' koja nije ništa drugo do više puta ponovljena laž, ili još uvijek možemo razlučiti za sebe i sa jasnom argumentacijom šta to percipiramo kao ispravno, a šta je osnovni uzrok osjećanja kafkijanske alijenacije od kojeg manje ili više pati svako od nas."
U predstavi igraju Tatjana Šojić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović i Jelena Kordić Kuret.

Na 17. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu odlukom žirija nagrada Ardalion za najbolju kostimografiju pripala je Sanji Džebi, a nagrada Ardalion za epizodnu ulogu Maji Izetbegović za ulogu Sestre James.


Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.