Kultura
0

"Sumnja" u Kamernom teatru 24. januara, osvojite ulaznice

Klix.ba
Predstava "Sumnja" bit će odigrana na sceni Kamernog teatra 55 24. januara u 20:00 sati. Portal Klix.ba jednom sretnom čitatelju dodjeljuje dvije ulaznice.

Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da do 12 sati na [email protected] pošaljete e-mail s naznakom "Sumnja", sa ličnim podacima (ime i prezime i broj telefona). Dobitnik će biti izabran metodom slučajnog odabira.

Predstava "Sumnja" nastala je prema tekstu američkog pisca Johna Patricka Shanleya, u režiji Selme Spahić. Radnja je smještena u katoličku školu njujorškog Bronksa, 1964. godine. Direktorka škole posumnja da sveštenik ima neprimjeren odnos s jednim učenikom.

Tekst se na određeni način bavi lažnim optužbama, ali i zloupotrebom pozicije u crkvenoj ili bilo kojoj drugoj vjerskoj hijerarhiji. S druge strane, bavi se i sumnjom da se i mi zapravo bojimo.

John Patrick Shanley je za tekst "Sumnja" dobio dve najprestižnije svjetske nagrade za dramu 2005 – Pulitzerovu nagradu i nagradu "Tony", koja je pozorišni pandan filmskom Oscaru. Predstava je nastala u produkciji Kamernog teatra 55 i Udruženja "Kontakt".

Prema riječima Aide Pilav, dramaturginje predstave, "Sumnja" pokušava dotaći samu suštinu ljudske percepcije istine, a samim tim i sumnju u istu.

"Poput aktera ove predstave sestre James, sestre Aloysius, gospođe Muller, oca Flynna i vi i ja imamo individualne kriterije vrednovanja istine. Ovom predstavom zapravo želimo formirati misaoni i iskustveni kontekst u kojem će svako od nas imati priliku da preispita vlastite kriterije vrednovanja istine, te se zapitati da li su naši pojedinačni i najintimniji sistemi vrednovanja zapravo zasnovani na 'istini' koja nije ništa drugo do više puta ponovljena laž, ili još uvijek možemo razlučiti za sebe i sa jasnom argumentacijom šta to percipiramo kao ispravno, a šta je osnovni uzrok osjećanja kafkijanske alijenacije od kojeg manje ili više pati svako od nas." U predstavi igraju Tatjana Šojić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović i Jelena Kordić Kuret.

Na 17. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu odlukom žirija nagrada Ardalion za najbolju kostimografiju pripala je Sanji Džebi, a nagrada Ardalion za epizodnu ulogu Maji Izetbegović za ulogu Sestre James.