Oman
0

Sultan gradi impozantnu operu u talijanskom stilu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Omanski sultan Qaboos bin Said veliki je ljubitelj klasične muzike, te je u glavnom gradu Muskatu odlučio sagraditi impozantnu zgradu opere u talijanskom stilu, po uzoru na opere iz 16. stoljeća. Ova građevina bit će jedinstvena na Arapskom poluostrvu.

"Bit će to prava talijanska opera iz 16. stoljeća", kazala je za agenciju AFP Iman Hindawi, generalna direktorica Kraljevske opere u Muskatu, kojom će biti proslavljena 40. godišnjica vladavine sultana.

Zvanično otvaranje opere bit će uprličeno u oktobru 2011. godine i već se najavljuje kao "svjetski muzički događaj".

Građevina od svijetloružičastog kamena iz lokalnog kamenoloma gradi se na osnovu projekta britanske arhitektonske kompanije Theatre Projects Consultants, odabrane da sultanovu viziju pretvori u stvarnost.

Uprkos masivnosti, nova građevina će ipak biti u harmoniji sa okolinom, gdje se nalaze mnogi poslovni prostori i zgrada ministarstva vanjskih poslova.

Projekat je 2001. godine odobrio sultan, koji je želio da se opere izvode u građevini dostojnog tog čina. Kako je jedina opera arapskog svijeta udaljena hiljadama kilometara i nalazi se u Kairu, sultan je angažovao oko 1.500 ljudi na gradnji opere u Muskatu.

Novinarima je zasad samo dozvoljeno da snimaju izvana, a prema crtežima do kojih je došao novinar AFP-a, unutrašnji zidovi će biti iscrtani ornamentima u crvenoj i zlatnoj boji.

Sultan Qaboos i britanska kraljica (Foto: AFP)
Sultan Qaboos i britanska kraljica (Foto: AFP)
Ipak, cjelokupan projekat otkrit će sam sultan, kad radovi budu gotovi.

"Ovo je najbolje čuvana tajna u Muskatu", kazao je saradnik Hindawi. Također se ne zna ni koliki su troškovi projekta, a to se, po svemu sudeći, nikad neće ni saznati.

Poznato je tek to da će u operi biti 1.100 sjedišta, a da će tu nastupati grupa elitnih omanskih muzičara koji su svirali na koncertima širom svijeta.

Prije nekoliko mjeseci državni radio pokrenuo je kanal "Oman Classic", stanicu posvećenu tom muzičkom žanru koji u ovoj zemlji postaje sve popularniji, a formiran je i orkestar mladih talenata.

Kad bude završena, kompleks Kraljevske opera u Muskatu zauzimat će prostor od 80.000 kvadratnih metara. Sadržavat će i mini teatar, restorane i prodavnice luksuzne robe.