Ko ima autorska prava?
1

Sukob Historijskog arhiva Sarajevo i Elija Taubera zbog izložbe o stradanjima u NDH

Klix.ba
Pozivnica za izložbu iz 2006. godine i pozivnica za izložbu 2019. godine
Pozivnica za izložbu iz 2006. godine i pozivnica za izložbu 2019. godine
Izložba "Antisemitski plakat u Nedićevoj Srbiji i NDH" autora Elija Taubera, Sejdalije Gušića i pokojne Milene Gašić, oglasio se Historijski arhiv Sarajevo, pokušaj je privatizacije izložbe koja je u vlasništvu Historijskog arhiva Sarajevo, tvrde iz ove institucije.

Riječ je o izložbi koja pokazuje kako su zločinci upotrebljavali elemente propagande u zle svrhe, determinirajući mržnju i maliciozne namjere kako bi proveli fašističku ideologiju i eksterminaciju Jevreja, Roma i svih onih koji su stajali na putu njihovog monstruoznog plana. Iz Historijskog arhiva Sarajevo navode da je navedena izložba pod izvornim nazivom "Antisemitski plakat u vrijeme NDH i Nedićeve Srbije" već prikazana 2006. godine te da ovim činom Eli Tauber pokušava privatizovati izložbu koja je u njihovom vlasništvu.

"Ova izložba nastala je kao rezultat saradnje Historijskog arhiva Sarajevo, Historijskog muzeja BiH i Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine. Izdavač izložbe je bio Historijski arhiv Sarajevo. U navedenoj izložbenoj postavci autora Amre Čusto (Historijski muzej BiH), Milene Gašić i Sejdalije Gušića (Historijski arhiv Sarajevo) te Elija Taubera (Jevrejska zajednica BiH), pored arhivske građe u vlasništvu drugih institucija, na devet plakata prikazani su skenovi arhivske građe iz perioda Drugog svjetskog rata koji su vlasništvo JU Historijski arhiv Sarajevo i koji su proglašeni nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine - pokretno dobro", rekli su iz Historijskog arhiva BiH.

Naglašavaju da u slučaju današnje prezentacije digitalnih kopija spomenute arhivske građe Eli Tauber nije obavijestio vlasnika i izdavača izložbe - JU Historijski arhiv Sarajevo niti je od arhiva, ali ni drugih partnera u projektu iz 2006. godine tražio dozvolu.

"Ovi postupci nisu u skladu sa članovima 3. i 31. Zakona o arhivskoj djelatnosti Kantona Sarajevo koji nalažu traženje dozvole od arhiva, kao ni Pravilnikom o uslovima i korištenju arhivske građe JU Historijski arhiv Sarajevo Član 11. Stav 2: 'Korisnik je obavezan pribaviti saglasnost Arhiva za bilo kakvo publikovanje arhivske građe koja je bila predmet istraživanja korisnika arhivske građe'", naveli su iz Historijskog arhiva BiH.

Tim povodom kontaktirali smo i Elija Taubera koji nam je rekao da je on jedan od autora te izložbe koja je napravljena prije 13 godina te da na istu polaže autorska prava.

"Ovo je izmijenjena izložba na osnovu materijala koji sam prikupio po arhivima. Ispod svakog plakata koji je postavljen je legenda gdje tačno piše odakle je uzet taj materijal. Ja nisam to radio s Historijskim arhivom da bih ih morao pitati da to radim. Jednim dijelom sam koristio te plakate, ali imam autorsko pravo na to. Nisam ništa ukrao, samo sam preuzeo ono što sam prije 13 godina radio", rekao je Tauber.

Iz Historijskog arhiva Sarajevo ističu da nisu željeli zabraniti prikazivanje ove
izložbe iz pijeteta prema žrtvama holokausta i svjesnosti značaja obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, ali i poštovanja i višedecenijske dobre saradnje sa JU Muzej Sarajeva. No, u slučaju ponavljanja ovakvog djela i kršenja Zakona o arhivskoj djelatnosti Kantona Sarajevo pokrenut će sve zakonom predviđene mjere.