Kultura
9

Studenti šalju SOS signal: Koncert Muzičke akademije u Sarajevu

Klix.ba
Koncertom u petak, 14. marta, nastavlja se Koncertna sezona Muzičke akademije koja studentima pruža priliku da predstave publici svoj rad.
Studenti muzike su nizom održanih koncerata pokazali da je ciklus "Students On Stage" njihovo najznačajnije ostvarenje u koncertnoj produkciji posljednjih godina. Ovim ciklusom Muzička akademija predstavlja javnosti ostvarenja najboljih studenata čime doprinosi u stvaranju mlade izvođačke scene iz područja umjetnosti.

Na koncertu ćemo čuti program iz klasične literature, od starih majstora do 20. stoljeća, a pored studenata koji iza sebe imaju značajnu koncertnu aktivnost, neki od njih će po prvi put nastupiti pred sarajevskom publikom. Na repertoaru će se naći Sonata br. 2 za violinu i klavir u g molu Georga Friedricha Händela (Petra Krezić, violina), Sonata E dur Domenica Scarlattija (Kaća Hadžifejzović, harmonika), Divertimento A. Požarickog (Amela Frključić, harmonika), Pour le piano Claudea Debussya (Ena Prutina, klavir), i dvije sonate za folo flautu, Sonata Bohuslava Martinůa (Emina Nezirević, flauta) i Sonata Francisa Poulenca (Mirna Mlikota, flauta).

Muzička akademija svoje koncerte poklanja besplatno kako bi publika dobila umjetničko i edukativno iskustvo visokog kvaliteta te da to iskustvo ne izostane zbog ušteda u vremenu krize koje posebno pogađaju one koji su željni vrhunskih umjetničkih iskustava.

Koncert "Students On Stage" će se održati na Muzičkoj akademiji, 14. marta 2014. s početkom u 19:30 sati.