Sarajevska zima
0

Studenti predstavljaju umjetnost u javnom prostoru

FENA
U okviru 28. međunarodnog festivala Sarajevo - Sarajevska zima, 15 studenata internacionalnog MFA programa "Umjetnost u javnom prostoru i nove umjetničke strategije", Bauhaus univerziteta Weimar, Njemačka, u galeriji Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu 1.februara prezentovat će rezultate sa četvorodnevne radionice održane pod vodstvom Bojane Pejić u Weimaru.

U okviru konteksta zadate teme "Umjetnost i komemoracija", studenti iz 12 različitih zemalja razvili su seriju prezentacija ličnih "minimenata" - svaki student će predstaviti individualno odabran spomenik iz sopstvene zemlje.

Nizom prezentacija želimo podstaći raspravu o tome kako društveno - historijske i kulturne posebnosti svake od zemalja utiču na različite forme komemoracije historijski relevantnih događaja u tim zemljama.

Prezentacije su realizovane u saradnji s Festivalom sarajevska zima, Anjom Bogojević, Amilom Puzić, i pod vodstvom prof. Danice Dakić i asistenata Lise Glauer i Anke Hannemann sa Bauhaus univerziteta, Weimar, saopćeno je iz Pres-službe Sarajevske zime.