Kultura
108

Strip se vraća na puteve stare slave: Otvorena izložba u Doboju

SRNA
(Foto: SRNA)
Veći broj ljubitelja stripa iz Doboja prisustvovao je otvaranju druge po redu izložbe stripa na kojoj su izloženi radovi domaćih i autora iz Srbije, Hrvatske i Bugarske.

Organizator izložbe Borislav Maljenović rekao je da je cilj izložbe da se mladi podstaknu da pokažu talenat i da druženjima za vrijeme crtanja nakratko odvoje od svakodnevnice koju nosi era masovnih medija.

"Strip je na ovim prostorima dugo živio tiho, ali posljednjih godina, kao medij i deveta umjetnost, vraća staru slavu", kaže Maljenović.

On je dodao da je strip dostupan svim uzrastima, zabavan i da, osim malo talenta, ne zahtijeva akademsko obrazovanje.

Na izložbi koja je otvorena u umjetničkoj galeriji Centra za kulturu predstavljeni su i radovi autora iz Udruženja strip autora i obožavalaca stripa "Deveta dimenzija".

Maljenović trenutno radi na srpskom i balkanskom stripskom serijalu "Vekovnici" scenariste Marka Stojanovića, na kojem je angažovano šezdesetak crtača iz zemalja Jugoistočne Evrope. Ovaj strip je 2012. godine proglašen za najbolji u Evropi.

Prema njegovim riječima, na procesu izrade jedne table stripa angažovan je veliki broj učesnika, među kojima su crtači, ilustratori i koloristi.

Nakon otvaranja izložbe, Maljenović je sinoć održao i malu radionicu izrade stripa.

Izložba stripa bit će otvorena do kraja oktobra.