Kultura
21

Strip se vraća na velika vrata: Narednog vikenda Prvi mostarski strip vikend

Klix.ba
Strip se na velika vrata vraća u grad na Neretvi. Prvi mostarski strip vikend u organizaciji Udruženja "Mostrip" bit će organiziran 16. i 17. decembra i okupit će poznate domaće autore poput Enisa Čišića i Renata Vladimira Bosanaca koji sarađuju sa čuvenim Marvel Comicsom, Dražena Kovačevića koji je neke od prvih radova, kritiku režima Slobodana Miloševića izraženu kroz karikaturu i strip, izdao za beogradski opozicijski magazin "Danga" i Milorada Vicanovića koji trenutno radi na serijalima Wunderwaffen, Jour J i USA uber alles.

Povodom ovog zanimljivog kulturnog događaja razgovarali smo s Đanijem Zovkom, jednim od organizatora. Ideja o organiziranju Strip vikenda nametnula se na jednom od druženja nekolicine mostarskih zaljubljenika u strip. Ispijanje kafa i razgovori o stripu te posjete manifestacijama u okruženju rezultirale su idejom ovog strip festivala.

"Nadamo se da ćemo festivalom uspjeti barem malo maknuti strip sa margine gdje je danas te ga predstaviti kao šaren, ekspresivan, interesantan medij i granu umjetnosti. Naročito bismo bili zadovoljni ako uspijemo doprijeti do mlađe generacije kod koje danas nema nekog pretjeranog interesa za stripove. Većina čitalaca stripa su starije generacije, od 1980. godišta pa dalje u prošlost", kaže nam Zovko, iznenađen podrškom koju ideja dobiva u javnosti.

Kada su se tek počeli nalaziti na druženjima mislili su da su više-manje jedna šačica ljudi koji u Mostaru čitaju stripove.

"No, kada su se ta druženja nastavila počeli su se pojavljivati novi ljudi, naročito kada se kroz medije počela provlačiti vijest o organiziranju festivala. Sada nas već ima solidan broj tako da je ova ideja festivala već urodila plodom, okupila je dosta zanimljivih ljudi. Bit ćemo zadovoljni i ako to bude jedini pozitivni rezultat festivala", kaže Đani.

Mostarski strip zaljubljenici i entuzijasti svjesni su da je strip publika nešto starija te da je ozbiljan problem zainteresirati mlade za ovu umjetnost. Svjesni su da je kod poslijeratnih generacija interes za strip slab, što je i razumljivo s obzirom na to da se živi u svijetu novih digitalnih tehnologija koje omogućavaju puno interaktivnije oblike zabave u odnosu na strip.

Promijenili su se i afiniteti. Mlađe osobe koje zanima strip su većinom okrenute američkom i japanskom stripu. Posljedica je to, u posljednje vrijeme, hiperprodukcije ekranizacija američkih superjunačkih stripova i pojave manga crtanih filmova na našem području. Starija generacija je najviše okrenuta klasici - talijanskim, francuskim, belgijskim i u jednoj mjeri španskim stripovima.

Planovi udruženja su ambiciozni, nadaju se da će manifestacija postati tradicionalna te da će biti proširena na radionice i strip škole.

"Pokušat ćemo mlađe malo animirati i zainteresirati za strip kroz radionice i izložbe njihovih radova. Uz radionice ideja je organizirati i nekoliko cjelovečernjih druženja, u vidu tribina, sa autorima iz svijeta stripa, bilo crtačima, bilo scenaristima kao gostima. Moglo bi se reći da će nam sljedeća godina, baš kao i ovaj festival, biti neka vrsta eksperimenta, ispitivanje odziva javnosti", zaključuje Đani Zovko, organizaror Prvog mostarskog strip vikenda.

Sva dešavanja narednog vikenda održavaju se u striparnici Tarantula i u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača na Rondou.