Jedan završio kod Hitlera
111

Stope Gavrila Principa ponovo na starom mjestu u Sarajevu: Kako je spomenik mijenjan kroz historiju

B.H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Iako su se u više navrata pojavljivale inicijative za povratak stopa Gavrila Principa na mjesto sa kojega je pucao u prestolonasljednika Franza Ferdinanda, nakon skoro 30 godina ponovo su na istom mjestu.

Historija spomenika koji su obilježavali mjesto atentata je izuzetno zanimljiva i na neki način je ogledalo različitih ideologija i vlasti koje su upravljale gradom Sarajevom, od osuđivanja preko glorifikacije do neutralnosti.

Prvi spomenik je podignut ubrzo nakon samog atentata. Austro-Ugarske vlasti su izradile spomen koji je sačinjavao dva stuba ispred kojih su bile biste ubijenih Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije. Ovaj monumentalni spomenik je porušen odmah nakon dolaska na vlast Kraljevine Jugoslavije, a ono što je ostalo, i što vidimo i danas je klupa koja je bila u neposrednoj blizini spomenika.

Spomenik Ferdinandu i Sofiji, 1918. godina
Spomenik Ferdinandu i Sofiji, 1918. godina

Nove vlasti su postavile i spomen ploču koja je glorifikovala sam atentat i na kojoj je je pisalo "Na ovom istorijskom mjestu Gavrilo Princip navijesti slobodu na Vidovdan 15/28 1914. godine". Ploča se tu nalazila sve do nacističke okupacije grada Sarajeva, a posebno je zanimljivo kako je nakon uklanjanja ta ista ploča završila kod lidera nacističke Njemačke Adolfa Hitlera kao rođendanski poklon.

Adolf Hitler sa pločom iz Sarajeva, 1941. godina
Adolf Hitler sa pločom iz Sarajeva, 1941. godina

Nakon oslobođenja Sarajeva, vlasti socijalističke Jugoslavije su slijedeći ideološka stajališta novog sistema odlučile na svoj način označiti mjesto atentata. Pored ploče na kojoj je gotovo epski opisan sam čin, ispred nje su postavljene i stope koje su simbolizovale tačnu lokaciju sa kojih je Gavrilo Princip pucao na prestolonasljednika Ferdinanda.

Stope je 1949. godine izradio čuveni bosanskohercegovački umjetnik Vojo Dimitrijević a godinama su bile turistička atrakcija i jedna od najposjećenijih lokacija u gradu Sarajevu.

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade glavnog grada, stope su uklonjene a kako je došlo do toga predmet je raznih špekulacija. Uklonjena je i ploča a kasnije je postavljena nova "neutralna" na kojoj je faktografski navedeno šta se desilo na tom mjestu. Ono što je također zanimljivo da su se stope našle i na grbu "srpskog" FK Sarajevo, kluba koji je, iako nosio ime glavnog grada, djelovao u okupiranoj Vogošći.

Trenutni izgled stopa i ploče (Foto: T. S./Klix.ba)
Trenutni izgled stopa i ploče (Foto: T. S./Klix.ba)

Nakon rata bilo je više pokušaja da se stope vrate, prvenstveno zbog turističkog potencijala, a većina građana je, bez obzira na svoje viđenje atentata, bila za ponovno postavljanje.

Ove godine je izvršena rekonstrukcija prilaza ispred muzeja "Sarajevo 1878-1918" i kao finalni čin te rekonstrukcije postavljene su i stope, ponovo na istome mjestu nakon 30 godina. Ono što bi trebao biti naredni korak je vraćanje i ponovna izgradnja spomenika Ferdinandu i Sofiji koji bi zaokružio priču o spomenicima atentatu u Sarajevu.