{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stećci na UNESCO-ovoj listi na ljeto 2016. godine?

6.11.2014. u 11:18
65
32
Stećci na UNESCO-ovoj listi na ljeto 2016. godine?
65
Komisija za saradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO-om razmatrala je informaciju o progresu realizacije projekta nominacije stećaka na Listu svjetske baštine.
Dubravko Lovrenović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dubravko Lovrenović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


"On se nalazi u finalnoj fazi, ostao je još jedan sastanak koji će se održati u Beogradu između 15. i 20. novembra, poslije toga ostaje da se preda vrlo obiman materijal nominacije. Svaki aplikacioni set nominacije u sebi sadrži čak šest pojedinačnih svezaka", sa ponosom ističe Dubravko Lovrenović, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, podsjećajući na doprinos kolega Mirele Mulalić Handan i Mirzaha Foče te svih ostalih kolega iz drugih država.

"Samo u slučaju širih kataklizmičnih promjena ovaj projekat može biti zaustavljen. Mislim da mogu najaviti da će aplikacija biti predata u planiranom roku – do 31. januara 2015. godine, a vjerujem da se to može uraditi i znatno ranije", istakao je Lovrenović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Imajući u vidu da je kompletan materijal završen i da treba precizirati tehničke detalje, nakon sastanka u Beogradu slijedi proces formatiranja stotina stranica u aplikacije.

"Nakon predaje kredibilne aplikacije slijedi proces evaluacije svih 30 lokaliteta od kojih su 22 na teritoriji BiH, a osam na teritorijama Hrvatske, Srbije i Crne Gore. U BiH će doći stručnjaci iz UNESCO-a, a ja vjerujem da će to biti na ljeto 2015. godine. U optimalnim okolnostima mogli bismo očekivati da u ljeto 2016. godine odluka UNESCO-a napokon bude saopćena", zaključio je Lovrenović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: