Kultura
0

Srebrenica: Festival kratkog filma "Srebrena traka"

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Udruženje "Prijatelji Srebrenice" ove godine organizuje 5. festival kratkog filma "Srebrena traka" koji će biti održan u Srebrenici od 8. do 10. septembra.

Na adresu organizatora stiglo je oko 100 naslova iz cijeloga svijeta - od kojih su izabrani najbolji, uključujući film koji je dobio nagradu na Filmskom festivalu u Kanu ("Run Granny Run!" njemačkog autora Nikolausa von Uthmann-a), i novonagrađene filmove iz Azije, Evrope i Afrike.

Filmski festival bit će otvoren u četvrtak u Kulturnom centru Srebrenica filmom Danisa Tanovića "Prtljag", a projekciji će prisustvovati glumci ovog filma Boris Ler i Rijad Gvozden.

  • Festival je nastao kao ideja mladih entuzijasta koji su prije šest godina snimili svoje prve kratke filmove u Srebrenici. S obzirom na to da u Srebrenici ne postoji kino, Filmski festival "Srebrena traka" je jedino mjesto gdje Srebreničani mogu pogledati filmske projekcije na velikom platnu. Bilježimo veću zainteresiranost mladih umjetnika iz regiona, ali i cijelog svijeta za naš festival, što potvrđuje činjenica da svake godine imamo sve veći broj prikazanih filmova, izjavila je Dragana Jovanović, predsjednica Udruženja "Prijatelji Srerebrenice".

Kratki filmovi takmičit će se za "Srebrenu traku", nagradu koja je predviđena za svaku od kategorija, od fikcije, dokumentarnog, animiranog i studentskog filma. Predviđena je posebna sekcija za studente, kroz koju će biti predstavljeni talenti iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i Evrope.

Učesnici Festivala i mladi Srebreničani prisustvovat će filmskim radionicama koje će voditi eminentni stručnjaci Zenit Đozić, Nenad Dizdarević i David Pettigrew.

Podršku za organizovanje Filmskog festivala "Srebrena traka" pružila je Ambasada Kraljevine Holandije u BiH.