Završen 16. SFF
0

FOTO+VIDEO / "Srce Sarajeva" osvojio srbijanski film "Tilva Roš"

Sarajevo-x.com
Režiser Nikola Ležaić i glumac Marko Todorović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Režiser Nikola Ležaić i glumac Marko Todorović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Nagradu Srce Sarajeva za najbolji igrani film u takmičarskom programu osvojio je srbijanski film "Tilva Roš" režisera Nikole Ležaića, dok su Srce Sarajeva u glumačkim kategorijama osvojili Mirela Oprisor ulogom u filmu "Utorak, nakon Božića" i Marko Todorović, glumac iz filma "Tilva Roš".

Specijalnu nagradu žirija osvojio je film "Nježni sin - Projekt Frankenstein", režisera Kornela Mundrucza.

Žirijem je predsjedavao Cristi Puiu, a članovi su bili Saadet Isil Aksoy, Leon Lučev, Rachel Rosen i Christine Vachon.

Žiri Takmičarskog programa za igrani film predvodio je predsjednik žirija rumunski reditelj Cristi Puiu, dok su članovi glumica iz Turske Saadet Isil Aksoy, glumac iz Hrvatske Leon Lučev, direktorica programiranja Filmske udruge San Francisco Rachel Rosen te producentica iz SAD-a Christine Vachon.

Ostvarenje Švelje proglašeno je najboljim dokumentarnim filmom. Nagradu za ljudska prava dobio je film Mila seeking Senida, reditelja Roberta Tomića Zubera, kao i novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura.

Nagrada Srce Sarajeva za najbolji kratki film pripala je filmu Žuti mjesec, režisera Zvonimira Jurića, dok su specijalne plakete žirija uručene hrvatskom režiseru Marku Meštroviću za film Nespavanje ne ubija, te bugarskoj režiserki Mayi Vitkovoj za film Stanka ide kući.

Ovogodišnji festival zatvoren je projekcijom filma Invictus, režisera Clinta Eastwooda, u kojem Nelsona Mandelu glumi Morgan Freeman, koji je bio specijalni gost Festivala.