Bogat i zanimljiv program
0

SPKD "Prosvjeta" u Sarajevu priređuje Božićni koncert

FENA
Srpsko prosvjetno-kulturno društvo "Prosvjeta" sutra će u Narodnom pozorištu Sarajevo organizirati Božićni koncert, priređujući ugođaj za sve koji proslavljaju najznačajniji pravoslavni praznik Božić, ali i za ostale građane Sarajeva i ljubitelje muzike.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Jednosatni koncert donijet će zanimljiv i bogat program za sve muzičke sladokusce, uz predstavljanje mješovitog vokalnog ansambla "Modo Cantabile" predvođenog umjetničkim voditeljom Danielom Žontarom, koji djeluje pri "Prosvjeti".

Predsjednica Upravnog odbora "Prosvjete" Milica Kajević najavila je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da će na koncertu biti izvedeno sedam kompozicija, od kojih su dvije duhovnog karaktera od Stevana Mokranjca, zatim numere Domenica Scarlattija i J.S. Bacha, te Georgija Sviridova.

"Riječ je o kompozicijama koje građani nemaju priliku ovdje često čuti, te će ovo biti veliki doživljaj. Također, na sceni će se naći i brojni mladi ljudi iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva", kazala je ona.

Pored muzičkog dijela, na koncertu će također dramski umjetnik Slaven Vidak recitirati pjesmu Jakova Šantića posvećenu "Prosvjeti", te Alekse Šantića "Moja molitva", dok će Mladen Kaurin odrecitirati pjesmu Ive Andrića "U sumrak".

Na koncertu će nastupiti i Kulturno-umjetničko društvo "Proleter", izvodeći starogradske igre iz Sarajeva.

Cijena ulaznice za koncert je pet KM, a sav prihod će ići u Fond za stipendiranje učenika SPKD "Prosvjete".