Kultura
0

Spektakl "Evropa danas" u Olimpijskoj dvorani Zetra

Sarajevo-x.com
Nakon ogromnog uspjeha u Sloveniji i izvrsnih kritika u medijima, East West Centar dovodi spektakl Miroslava Krleže "Evropa danas" u režiji Harisa Pašovića pred sarajevsku publiku 28.4.2011. u Olimpijsku dvoranu Zetra. Zbog velikog interesovanja igraće se dvije predstave i to u 19:00 i 21:00 sati.

“Evropa danas” je rađena prema Krležinom istoimenom eseju u kojem je analizirao Evropu i evropsku ideju, vrhunski inteligentno, raskošno educirano i nadahnjuće zabavno. Ova besprijekorna analiza genijalnog umjetnika nevjerovatno je savremena, kao da je pisana danas. Krležin jezik je jedinstven po ljepoti, elokvenciji i stilu, a njegova je misao impresivna - zanosna i otriježnjujuća u isto vrijeme. Ima dubokog smisla u tome da danas kada Bosna i Hercegovina teži da pristupe Evropskoj uniji, vidimo ovu predstavu inspiriranu genijalnom misli Miroslava Krleže, najvećeg hrvatskog pisca svih vremena. U ovoj predstavi koja pomjera granice predstavljačke umjetnosti, integrirani su drama, muzika, ples, videoprojekcije i spektakularni light-show.

U predstavi "Evropa danas" igraju Miki Manojlović, po mnogima najveći balkanski glumac ikad, koji Krležinu misao pretvara u život i Edward Clug, nova evropska koreografska zvijezda i višestruko nagrađivani internacionalni plesač.

U predstavi uživo svira 16 kompozicija slovenački kultni avangardni bend “Laibach”, evropski klasik, te jedna od najkontroverznijih muzičkih grupa sa ex-jugoslovenskih prostora i inspiracija svjetski poznatim bendovima kao što je Rammstein.

Jedna od najuglednijih svjetskih listova, britanski "Financial Times" dao je ovoj predstavi visoke četiri zvjezdice, ocjenu rezerviranu samo za vrhunska međunarodna teatrska djela. Kritičar ovog lista napisao je da je “ovo uznemirujući multimedijski show”, a za reditelja Pašovica da je on svoj poznati umjetnički i politički angažman ovoga puta usmjerio prema razočaravajućoj Evropskoj Uniji.

Dramaturginja predstave je Dubravka Vrgoč, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih. Asistent reditelja je Bruno Lovrić. Dizajneri za predstavu su sarajevski dizajner Enes Husejinčehajić i slovenački dizajnerski duo "Nejaka". Producenti su Ismar Hadžiabdić, izvršni producent East West Centra Sarajevo i Danilo Rošker, direktor SNG Maribor.

Predstava "Evropa danas" je koproducentski projekat East West Centra, Slovenskog narodnog gledališča Maribor i Evropske kulturne prestolnice Maribor 2012.