Kultura
0

Specijalci SIPA-e podučavali djecu osnovama samoodbrane

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U okviru ovogodišnje kulturne manifestacije Kid's festival i Dana policije, danas su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Zetri organizirali promotivni izložbeni štand za djecu i kurs osnova samoodbrane i borilačkih vještina.

Specijalci i istražitelji SIPA-e su kroz druženje i igru sa djecom prezentirali opremu i aktivnosti Agencije, odgovarali na znatiželjna pitanja i na taj način dodatno radili na razvijanju odnosa povjerenja sa najmlađim građanima, saopćeno je iz SIPA-e.

Kako se navodi u saopćenju, mnogobrojni posjetioci štanda nisu krili oduševljenje prilikom savladavanja osnovnih vještina i tehnika samodbrane kojima su ih podučavali specijalci SIPA-e.

Najuspješnijim "polaznicima kursa“ dodijeljenje su školske torbe i majice sa logom Agencije, te su zadovoljni otišli kućama, navodi se u saopćenju SIPA-e.

Ovo je ujedno bio i posljednji dan Kid's festivala tokom kojeg je Direkcija Festivala ugostila Holgera Schroedera, šefa Sektora operacija Delegacije Evropske unije u BiH.

"Oduševljen sam koliko je Kid's festival narastao i vidim da se svi odlično zabavljaju. Bilo je istinsko zadovljstvo obići toliko mnogo programskih aktivnosti. Pozitivno sam iznenađen znanjem o Evropskoj uniji koje su na našem štandu pokazala djeca iz cijele Bosne i Hercegovine. Od izuzetne je važnosti činjenica da ova festivalska platforma već godinama okuplja djecu iz cijele zemlje koja se druže i zabavljaju" istakao je Schroeder.

"Presretna sam sto je jubilarno izdanje našeg festivala potvrdilo da smo najveća manifestacija za djecu i mlade, te da smo ove godine oborili nove rekorde posjećenosti. Zahvaljujem na nesebičnoj podršci svim našim partnerima od kojih su mnogi sa nama od samih početaka. Vidimo se na 11. Kid's festivalu", poručila je Susanne Prahl, direktorica Kid's festivala.

Završetak 10. Kid's festivala obilježio je spektakularni Kid's Cosmic Show u izvedbi volontera Fondacije "Out Of Area" te prikazivanje televizijskog dokumentarca "Zemlja".