{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Snimljen dokumentarac "Mejlija": Detalji života sarajevskog pjesnika i učenjaka

25.7.2018. u 15:31
67
16
Snimljen dokumentarac "Mejlija": Detalji života sarajevskog pjesnika i učenjaka
67
Snimljen dokumentarac "Mejlija":  Detalji života sarajevskog pjesnika i učenjaka
Foto: Screenshot
Život velikog sarajevskog učenjaka, pjesnika, pisca honograma, slikara i kaligrafa Mehmeda Mejlija Guranija prvi put je obrađen je u jednom dokumentarnom filmu.
Dokumentarni film "Mejlija" prvi put će biti prikazan 2. avgusta u 20 sati na TV SA.

Guranija je rođen u Sarajevu 1713. godine, a umro je u Docu kod Travnika 1781. godine. Ovaj pjesnik je svojim radom obilježio 18. stoljeće. Bio je generalni sekretar šerijatskog suda i šejh Mustafa-pašine tekije u Sarajevu.

„Mačevima svog pogleda tijelo si mi rasporila, strijelama svojih trepavica rane mi otvorila, lijepim držanjem potpuno me zaludila, ljupkim kretnjama zavela a onda ostavila. Tvoje svijetlo lice poredi sa mjesecom. Papagaje si svojim govorom zanijemila. O, mjesecolika...“, jedan je od poznatih Mejlinijih citiranih stihova.

Književnik Abdulah Sidran kazao je kako mu se čini veoma važnim da mladi ljudi koji tek možda polaze u srednje škole saznaju da imamo velike pjesnike u prošlosti koji su pisali bosanskim jezikom, a pismom arapskim, turskim ili perzijskim.

„Taj dio književnosti koji pripada našoj tradiciji zove se Alhamijado književnost. U mojoj generaciji nismo učili ni slova o tome, za takve autore nismo ni čuli“, kaže Sidran.

Autor scenarija za film „Mejlija“ je Mirsad Sinanović, a uloga Mejlije povjerena je šejhu Edinu Urjanu Kukavici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: