{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Snijeg" jedini film iz regije u zvaničnom programu Cannes film festivala

F
12.5.2008. u 14:19
0
0
"Snijeg" jedini film iz regije u zvaničnom programu Cannes film festivala
0
"Snijeg" jedini film iz regije u zvaničnom programu Cannes film festivala
Prvi dugometražni film bh. rediteljice Aide Begić te scenaristkinje i producentice Elme Tataragić "Snijeg" zabilježit će svjetsku premijeru 20. maja na ovogodišnjem 61. Cannes film festivalu u okviru programa "Sedmica kritike".
Film "Snijeg" jedino je ostvarenje iz regije koje će se naći u zvaničnom programu najveće svjetske filmske smotre.

Bosna i Hercegovina će tako i ove, nakon četiri protekle godine, nastaviti učešće na Cannes festivalu, zahvaljujući podršci Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da će BiH i ove godine u Cannesu imati svoj paviljon kao središnje mjesto za prezentaciju filmskih projekata i kinematografija iz cijelog svijeta.

Podsjetio je na prvo predstavljanje BiH na ovom svjetskom festivalu prije četiri godine, a danas ima jedinog predstavnika u zvaničnom programu iz cijele regije. To smatra velikim uspjehom Aide Begić i Elme Tataragić.

Federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac najavio je predstavljanje i Fondacije za kinemtografiju FBiH, koja se već može pohvaliti s 30-ak filmova. Pripremljen je specijalni promotivni materijal.

On je mišljenja da ne treba potcjenjivati minimalni poticaj Fondacije bh. filmovima, jer je i današnji njen budžet relativno skroman. Kada je osnovana, Fondacija je počela djelovati s budžetom od 2.000 KM, podsjetio je.

Učešće filma "Snijeg" na Cannesu smatra velikim uspjehom i nagradom, jer će to biti prvi put da BiH nakon 1996. godine na ovoj prestižnoj filmskoj smotri ima svog predstavnika u zvaničnom programu. Pored velikog priznanja, to je i značajan poticaj za rad bh. filmskih autora.

Elma Tataragić naglašava da su "Snijeg" počeli raditi još prije četiri do pet godina, iako je tek završen prije nekoliko dana. Ući u selekciju Cannes festivala među hiljadama drugih filmova ona smatra velikim uspjehom na koji su ponosne.

Film će u Cannesu biti prikazan čak devet puta, od toga je sedam zvaničnih projekcija, a dvije na marketu.

Rediteljica Begić je potcrtala da se ne smije zaboraviti da je BiH mala i siromašna zemlja u kojoj je iznimno teško napraviti film. Stoga je svjetska premijera "Snijega" u Cannesu još značajnija.

"Riječ je o jedinom snimljenom filmu u BiH prošle godine te je gotovo nemoguć uspjeh da taj jedini film uđe u selekciju Cannesa“, kazala je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: