Trodnevni festival
50

"Slovo Gorčina": U stanju potpunog rasula nam je itekako potreban ovakav festival kulture

Klix.ba
Festival kulture "Slovo Gorčina" ove godine će biti održan u Stocu od 27. do 29. jula. Tim povodom organizatori su najavili program festivala, predstavili novi vizuelni identitet, objavili poziv za učešće na Stolačkom ljetnom univerzitetu i predstavili crowdfunding kampanju festivala.

"Danas kada je u našoj državi stanje potpunog rasula i kada je došlo do potpunog pada vrijednosti u svim segmentima ljudskog života, itekako je potreban ovakav festival kulture. U današnjem vremenu potpunog haosa trebamo se vratiti pjesniku i njegovim riječima: 'Pustinju koju su stvorili mi treba sada da premostimo…'", saopćili su organizatori.

Naglasili su da je cilj Festivala "Slovo Gorčina" održavanje kontinuiteta s gotovo pedesetogodišnjom tradicijom ovog festivala, uz nastojanje da on vrati nešto od izuzetno visokog statusa koji je uživao u prvih dvadeset godina svog postojanja, od 1971. do 1991. godine.

Istakli su da na ovaj način "Slovo Gorčina" nastoji realizirati viziju koju je Mak Dizdar spomenuo u jednom razgovoru iz 1970. godine: "Stolac bi, prema mojoj zamisli, trebalo da bude domaćin Orfejevih dana, jer je ovo mediteransko područje, a priča o Orfeju i Euridiki je mediteranska. To bi bio skup eminentnih jugoslovenskih kulturnih radnika i književnika i to bi bila kulturno-turistička manifestacija…".

Prvi put nakon 1991. godine programi festivala će biti održani unutar zidina srednjovjekovnog grada Vidoškog u centru Stoca. Kao i prethodnih godina, ova trodnevna manifestacija kulture ponudit će raznovrsne i bogate sadržaje: recitale poezije, likovne izložbe, književne večeri, pozorišne predstave i promocije knjiga.

U sklopu ovog festivala će u Stocu biti održan prvi Stolački ljetni univerzitet o temi "Život i djelo Maka Dizdara" gdje će se razgovarati u sklopu četiri predavanja: "Mak Dizdar i književni kanon(i)", "Gdje je nestala Kosara: žene u bosanskohercegovačkoj književnosti", "Mak Dizdar iz pjesničke perspektive" i "Život Maka Dizdara".

Festival će biti otvoren 27. jula u Šarića kući u Stocu recitalom poezije Maka Dizdara, nakon čega će uslijediti otvaranje izložbe "Stećci u savremenoj umjetnosti". Unutar zidina srednjovjekovnog grada Vidoškog bit će održana književna večer na kojoj gostuje Otto Tolnai. Osim toga, bit će upriličena radiofonijska predstava "Orfej sluša radio" Kazališta Marina Držića i proglašenje dobitnika nagrade "Mak Dizdar".

U subotu će u Šarića kući od 10 sati biti upriličeno druženje i promocija knjige, nakon čega će biti organizovan Stolački ljetni univerzitet i večer savremene književnosti. U 21 sat će u Vidoškom nastupiti Miroslav Tadić, nakon čega će biti upriličena muzička predstava "Balade Petrice Kerempuha".

Posljednjeg dana festivala u Makovoj hiži će biti upriličena promocija knjige "Lutanje" Aleksandre Jovičić, dobitnice nagrade “Mak Dizdar” 2017. godine. Nakon toga slijedi Stolački ljetni univerzitet, večer stolačkih pjesnika i gitarijada (program U.G. Iskra).