Kultura
0

Slovenija specijalni gost festivala "Sarajevska zima"

FENA/Sarajevo-x.com
Ambasadorica Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Nataša Vodušek i direktor Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić danas su potvrdili učešće umjetnika iz Slovenije, koja je ove godine zemlja specijalni gost Festivala.

U okviru gostovanja slovenskih umjetnika u okviru "Sarajevske zime" bit će prezentirani slijedeći programi: Koncert Slovenske filharmonije, Ljubljansko mestno gledališče nastupit će s mjuziklom „Guslač na krovu“ u režiji Stanislava Moša. U Galeriji "Novi hram" bit će otvorena izložba ”Fotonični trenuci”.

Također bit će upriličen i klavirski recital Irene Koblar i predstavljanje monografije “Četvrta strana trougla: Poznati Slovenci i slovenska društva u Bosni i Hercegovini 1878.- 2000.”.

Monografiju će predstaviti: Stanislav Koblar, urednik monografije, Ivo Svetina, Nela Malečkar, Boštijan Kenda, Juraj Martinović, Vefik Hadžismajlović, Aiša Softić, Ivana Jevđević, Muhiba Kaljanac, Amra Čusto, Alma Leka, Elma Hašinbegović i Mesud Hero.

Od ostalih programa koje su slovenski umjetnici pripremili za "Sarajevsku zimu" izdvaja se i gostovanje Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana s baletnom večeri YIN&YANG ”She is missing”. Muzika J. S. Bach - F. Busoni, koreografija: Leo Mujić ”Troy Game”, muzika Brazilijan Batucada i Bob Downes, koreografija: Robert North BKC, te gostovanje pjesnika iz Slovenije.

Na okruglom stolu “Barikade bez granica – ’68 Novi (vrli) svijet” iz Slovenije će učestvovati Sonja Lokar, Lev Kreft i Pavel Zgaga.