24. SFF
7

Slike iz bogatog fotografskog opusa Nurije Bilge Ceylana izložene u Umjetničkoj galeriji BiH

Piše: E. Lj.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena je izložba "Turkey Cinemascope" u sklopu koje su predstavljeni odabrani radovi iz bogatog fotografskog opusa jednog od najcjenjenijih filmskih autora današnjice Nurije Bilge Ceylana.

Tražeći lokacije za snimanje filma Nuri Bilge Ceylan se 2003. godine, uz uspješnu filmsku karijeru, vratio svojoj prvoj ljubavi - fotografiji. Film je premijerno prikazan 2006. godine, a Ceylan je iste godine u Solunu u Grčkoj održao prvu izložbu svojih fotografija.

Nakon toga su uslijedile izložbe fotografija u Velikoj Britaniji, Turskoj, Španiji, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj i SAD-u.

Ceylanove fotografije, baš kao i njegovi filmovi, posmatrača navode na razmišljanje. One ne nude očigledne odgovore, već tek naznake emocija. Izrazi na licima njegovih subjekata su uvijek ambivalentni, čime odražavaju svu kompleksnost života i ljudske duše i potvrđuju Ceylanov status talentovanog naratora i iznimno značajnog i etičnog umjetnika.

Ceylan je gost programa Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivala. Njemu je za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku Sarajevo Film Festivalu sinoć uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva.