24. SFF
75

Nijazu Hastoru i Nuriju Bilge Ceylanu uručeno Počasno Srce Sarajeva

Piše: E. Lj.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Turskom reditelju Nuriju Bilge Ceylanu i vlasniku i osnivaču Fondacije Hastor i ASA Prevent grupacije Nijazu Hastoru uručene su nagrade Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi te za kontinuiranu podršku razvoju Sarajevo Film Festivala.

Domaćin ovogodišnjeg SFF-a Alban Ukaj rekao je da je prije 17 godina upravo zbog ovog festivala posjetio Sarajevo.

"Gledajući film 'Ničija zemlja' Danisa Tamovica odlučio sam da će ovaj grad postati moj dom. Često se može cuti da ovaj festival nije prava slika ovog grada, a ja mislim da jeste. Dokaz tome je činjenica da ja večeras stojim na ovoj pozornici - nekada stranac, zaljubljenik u film, a danas njegov građanin", rekao je Ukaj.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra nakon toga je uručio Počasno Srce Sarajeva Nijazu Hastoru.

"Veliko je zadovoljstvo primiti ovakvo priznanje od nekoga ko je bolji od tebe. Ono za što si se ti ohrabrio i održao to skoro četvrt vijeka je za jedno veliko priznanje. Ja se kao građanin Sarajeva u ime većine, a nadam se i u ime svih, zahvaljujem na onome sto si uradio za ovaj grad", rekao je Hastor.

Dodao je kako svi dijele njegove mišljenje da nas je SFF približio svijetu.

Alban Ukaj je naglasio da se na SFF-u slave umjetnost i veliki stvaraoci. Zbog toga je Počasno Srce Sarajeva uručeno turskom reditelju Nuriju Bilge Ceylanu.

"Hvala vam. Zaista mi je velika čast. Bio sam ovdje tri puta i uvijek sam prijatno iznenađen. Ovo mi je jedan od najdražih festivala, iskreno. Radio sam s Mirom na koprodukciji dva filma, on je zaista veoma dobra osoba i to mi je veoma bitno. Hvala vam, nikada ovo neću zaboraviti", rekao je Ceylan.

Nakon što je Ceylanu i Hastoru uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva u Narodnom pozorištu Sarajevu upriličena je projekcija filma "Hladni rat" Oscarovca Pawela Pawlikowskog koji je simultano prikazan i u Raiffaisen ljetnom kinu na Metalcu.

"Kada me Miro pozvao da predstavim film u Sarajevu nisam razmišljao već sam rekao: ‘Može, super’, jer Sarajevo smatam svojim domom. Dugo godina sam zaljubljen u Sarajevo, a razlog je film ‘Sjecas li se Dolly Bel’,i uvijek sam se vraćao. Danas predstavljam svoj film”, rekao je Pawlikowski.

Ovaj film govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi različitog porijekla i temperamenta koje je sudbina fatalno spojila. Smješten u vrijeme hladnog rata tokom pedesetih u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, "Hladni rat" opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima.