Djelo Pijaca ide u galeriju GM
18

Slika Natalije Cimeše prodata za 60.000 eura

Piše: D. Brkić
Dio slike Pijaca
Dio slike Pijaca
Slika Pijaca, djelo akadamske slikarice i magistrice sakralne umjetnosti Natalije Cimeše, prodata je tuzlanskom kolekcionaru i vlasniku prvog privatnog muzeja i galerije u BiH, akademiku Enveru Mandžiću za 60.000 eura.

Uskoro će Cimešino umjetničko djelo krasiti zidove galerije GM, a riječ je o slici dužine 11 metara, koja će prvi put tuzlanskoj javnosti biti predstavljena 15. decembra u Bosanskom – kulturnom centru (BKC).

Cimeša je na slici predstavila lica poznatih osoba, koje su na različite načine ostavili trag u svjetskoj historiji. Umjetnica kaže kako su na slici zastupljenje historijske ličnosti iz nekoliko vremenskih razdoblja, a slika se, kaže ona, može posmatrati kao jedna filmska traka. Inače, dimenzije slike su 180 x 11 metara, a i ti brojevi predstavljaju jednu vrstu simbolike.

Naime, kako kaže Cimeša, zbir brojeva je 19, a taj broj je po nekim vjerovanjima i sveti broj. Pored djela Pijaca, tuzlanski ljubitelji umjetnosti će 15. decembra imati priliku uživati u mozaiku Konj, te umjetničkoj skici Konjanik i konj.

Natalija Cimeša slovi za najplaćeniju umjetnicu na prostorima bivše Jugoslavije, a njena djela krase zidove važnih institucija u Londonu, Veneciji i Saudijskoj Arabiji.