Kultura
0

Slijepa književnica Hatidža Demirovski najavila dvije nove knjige

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
Sakib Pleh i Hatidža Demirovski (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Biblioteci za slijepe i slabovidne osobe predstavljene su knjige "Klica je u korijenu stabla", "Za mrvu sreće" i "Ljubav je kompas života" slijepe autorice Hatidže Demirovski.

Direktor Biblioteke za slijepe i slabovidne osobe, Sakib Pleh, ukazao je kako se radi o jedinstvenoj promociji, budući da se istovremeno predstavljaju tri knjige jedne autorice.

"Za razliku od svih ostalih biblioteka, mi imamo jako razvijenu izdavačku djelatnost, koja spada u prvu kategoriju bh. izdavaštva, a činimo 10 posto bh. izdavaštva", izjavio je Pleh i dodao kako pod njihovim okriljem djeluje šest slijepih korisnika biblioteke koji pišu.

"Do sada sam objavila tri knjige, a prva zbirka pjesama 'Ljubav je kompas života', isprva nije bila objavljena u tzv. 'crnoj štampi', onoj kojom se vi služite. Izašla je 2005. godine. Roman 'Za mrvu sreće' je u početku autobiografski, ali s obzirom da sam puno čitala kao dijete, ostatak je baziran na mašti. Objavljen je 2008. godine. Zbirka poučnih priča iz života slijepih ljudi, 'Klica je u korijenu stabla' izašla je 2010. godine, a u njoj sam istakla način na koji sam odgojila svog sina Samira. Cilj mi je ukazati na sve predrasude sa kojima se susreću sve osobe sa invaliditetom i suzbiti ih", izjavila je Demirovski za Klix.ba.

Demirovski je ovom prilikom najavila i svoju novu zbirku pjesama te knjigu "Život iza zavjese".

Hatidža Demirovski je književnica slijepa od rođenja, koja je u svoje pjesme i priče pretočila je cijeli svoj život i iskustvo. Rođena je u Zenici, a školovala se u Srednjoj školi za slijepe u Nedžarićima. Pored toga je završila i Osnovnu muzičku školu i aktivno se bavi sviranjem i komponovanjem. Kaže da je sa pisanjem počela u 11. godini, a sa 14 je otkrila i svoj talenat za komponovanje. Sama piše tekstove i muziku, a njenu prvu pjesmu "Pjesma tuge" otpjevala je Hanka Paldum 1993. godine. Demirovski je snimila i CD ilahija i kasida "Nijet od srca".

"Ovo je zahvala dragom Bogu što idem kroz život i sama sam odhranila svoje dijete i sasvim sam samostalna", izjavila je Demirovski.

U okviru promocije, Demirovski je pročitala svoju prvu pjesmu "Ljubav je kompas života" iz istoimene zbirke te pjesmu "Od bola do prijestola", koja će se naći u novoj zbirci, a odsvirala je i otpjevala dvije svoje ilahije.