|

Slavna glumica Isabelle Huppert stigla u Sarajevo i posjetila izložbu Brigitte Lacombe

Slavna glumica Isabelle Huppert stigla u Sarajevo i posjetila izložbu Brigitte Lacombe
57
E. Lj.
17.8.2019. u 14:56
36
komentara
57

dijeljenja
1/10 Foto: I. Š./Klix.ba
2/10 Foto: I. Š./Klix.ba
3/10 Foto: I. Š./Klix.ba
4/10 Foto: I. Š./Klix.ba
5/10 Foto: I. Š./Klix.ba
6/10 Foto: I. Š./Klix.ba
7/10 Foto: I. Š./Klix.ba
8/10 Foto: I. Š./Klix.ba
9/10 Foto: I. Š./Klix.ba
10/10 Foto: I. Š./Klix.ba
Slavna francuska glumica Isabelle Huppert stigla je u glavni grad Bosne i Hercegovine te je danas posjetila izložbu fotografkinje Brigitte Lacombe u Umjetničkoj galeriji BiH. Huppert, kojoj će na 25. Sarajevo Film Festivalu biti uručeno Počasno Srce Sarajeva, pozirala je fotoreporteru portala Klix.ba.
Ugledna fotografkinja Brigitte Lacombe izložila je 40 fotografija velikog formata, rijetkih i intimnih trenutaka iz njezine dugogodišnje suradnje s utjecajnim filmskim autorima, otkrivajući pogled iznutra na kinematografiju.

Na otvaranju je Brigitte Lacombe izrazila zadovoljstvo zbog prilike da njene fotografije budu dio Sarajevo Film Festivala, a izabrane su posebno za taj festival.

"Imam mnogo fotografija, a svaka izložba je drugačija. Posebno se bira, zavisno od toga šta fotografija predstavlja u određenom trenutku", kazala je novinarima, dodavši kako im ne želi otkriti koja joj je od tih fotografija najdraža.

Glavni zid izložbenog prostora posvećen je višestrukom oskarovcu Alejandru G. Inarrituu kojem je sinoć uručeno Počasno Srce Sarajeva, a koji je prisustvovao otvorenju izložbe u Umjetničkoj galeriji BiH. Izložbu Brigitte Lacombe pogledala je i slavna francuska glumica Isabell Huppert kojoj će Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti biti uručeno sutra.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra istaknuo je na otvaranju da je glavni zid izložbenog prostora posvećen dobitniku 'Srca Sarajeva' meksičkom redatelju Alejandru Gonzalezu Iñárritu i njegovom filmu.

Izdvojio je i fotografiju francuske glumice Isabell Huppert kojoj će Sarajevo Film Festival za svoj 25. rođendan odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i još nekoliko umjetnika koji su ranije bili gosti tog festivala.

Huppert se, za javnost potpuno neočekivano, pojavila na izložbi u Umjetničkoj galeriji BiH, ali, držeći se protokola Sarajevo Film Festivala, nije željela davati izjave. Naš fotoreporter je ipak uspio napraviti nekoliko njenih fotografija.

Lacombe je počela raditi na filmovima 1975. godine, kad je pozvana na set filma 'Svi predsjednikovi ljudi' Alana J. Pakule. Ubrzo nakon toga pozvana je i na filmski set 'Bliski susreti treće vrste' Stevena Spielberga.

Cijenjena je zbog suradnje s redateljima, ali i zbog portretiranja glumaca tokom snimanja i izvan scene. Posljednjih 25 godina surađuje s Martinom Scorseseom u svim njegovim produkcijama, najrecentnije na filmu 'The Irishman' (Irac) čija je premijera planirana za jesen ove godine.

Izložba fotografija Brigitte Lacombe upriličena je u povodu 25. godišnjice Sarajevo Film Festivala (SDFF), a u Umjetničkoj galeriji BiH bit će postavljena do 7. septembra.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...