Grčka
0

Slavljenje grčke kulture na dan smrti Lorda Byrona

FENA
Grčka je proglasila godišnjicu smrti poznatoga britanskog pjesnika Lorda Byrona (1788-1824) za dan nacionalne kulture, saopćeno je u petak iz grčkog parlamenta.

U saopćenju se navodi da će taj dan od sada biti obilježen događajima s ciljem da se oživi sjećanje na "čovjeka koji je duboko vjerovao u demokratske vrijednosti i helenizam".

George Gordon Byron je za života bio proslavljeni pjesnik zbog svoje romantične poezije, ali i podrške revolucionarnim idejama i ratu koji je Grčka vodila za oslobođenje od Turske u 19. stoljeću, prenijela je britanska novinska agencija Reuters.

Byronova podrška Grcima bila je poticaj za mlade ljude u Velikoj Britaniji, Italiji i Sjedinjenim Državama da se priključe grčkoj "narodnoj pobuni". On je osobno platio za opremanje grčke flote i dijelom finansirao grčku ustaničku vojsku nakon što je u tu zemlju stigao 1823. godine.

Umro je godinu dana kasnije, od zapaljenja pluća u Mezolongiju, u zapadnoj Grčkoj gdje na spomeniku piše da se tu nalazi njegovo srce.

Grčka je izborila nezavisnost 1832. uz pomoć velikih sila - Velike Britanije, Francuske i Rusije, koje se intervenirale u njezinu korist.

Za razliku od statusa heroja koji uživa u Grčkoj, aristokrata Byrona nisu veličali u njegovoj domovini. Velikodostojnici iz poznate londonske katedrale Westminster Abbey odbili su zbog njegova boemskog života da njegovi posmrtni ostaci počivaju u tzv. "Poetskom uglu" .

Jedan savremenik je dao čuveni opis Byrona kao "ludoga, lošeg i opasnog za upoznati".