{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skaka: Jevrejsko groblje zaslužuje zaštitu UNESCO-a

30.8.2017. u 14:43
34
88
Skaka: Jevrejsko groblje zaslužuje zaštitu UNESCO-a
34
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i dogradonačelnik Ivica Šarić, u pratnji savjetnika za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Elija Taubera, danas su obišli Jevrejsko groblje u Sarajevu.
Gradonačelnik Skaka je istakao da Jevrejsko groblje, svjedoči o kulturnom bogatstvu sarajevskih Jevreja. Kameni spomenici nisu samo tačka na živote ljudi nego svjedočanstva o onome što su sa sobom donijeli, živjeli i ostavili. Kao takvo i jedno od najvećih u Evropi zaslužuje da se uvrsti na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine. „Grad Sarajevo će učiniti sve da se to i ostvari. Pored toga, od izuzetne važnosti je i to da je Sarajevska Hagada već nominovana i očekuje se da uskoro bude stavljena pod zaštitu UNESCO-a“.

Ovom prilikom iznesena je ideja da se na Jevrejskom groblju organizuju časovi historije, jer se historija najbolje pamti kroz neposredne kontakte sa historijskom građom i spomenicima. Jevrejsko groblje je jedno od mnogih obilježja koja vijekovima svjedoče o multikulturalnosti i da je život u različitosti moguć i predstavlja najviši stupanj civilizacijskih vrijednosti.

Grad Sarajevo će učiniti sve potrebno da se ovaj nacionalni spomenik očuva i da kulturni i historijski spomenici Sarajeva dobiju zaštitu i tretman koji zaslužuju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: