{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sjećanje na Mula Mustafu Bašeskiju

F
27.10.2009. u 20:59
0
0
Sjećanje na Mula Mustafu Bašeskiju
0
Sjećanje na Mula Mustafu Bašeskiju
Foto: Sarajevo-x.com
U organizaciji Bošnjačkog instituta u utorak uvečer u Gazi - Husrev-begovom hamamu u Sarajevu upriličeno je sjećanje na Mula Mustafu Bašeskiju, bošnjačkog ljetopisca iz 18. stoljeća.
Povod za večerašnji događaj je obilježavanje 200. godišnjice smrti Mula Mustafe Bašeskije, a zapažanja o njegovom liku i djelu sa posjetiocima je podijelila prof. dr. Kerima Filan sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Pretpostavlja se da je Bašeskija umro 1809. godine u Sarajevu. O njemu znamo samo ono što je o sebi zabilježio u svom Ljetopisu. To djelo napisano je na osmanskom turskom jeziku, a objavljeno u prijevodu na bosanski jezik pod naslovom "Ljetopis". Original tog djela nalazi se u rukopisnom fondu Gazi-Husrev begove biblioteke u Sarajevu.

Bašeskija je u tom rukopisu zabilježio događaje svog vremena koji su se odvijali u Sarajevu i BiH, ljudima koji su tu živjeli, običajima, zanatima i općenito o načinu života u drugoj polovini 18. stoljeća.

Raznolikost sadržaja Bašeskijino djelo svrstava u tzv. medžmuu što je arapska riječ za zbirku. Jedna trećina Bašeskijine medžmue je autorsko djelo što je čini posebnom jer to i nije osobenost takve vrste djela.

Prema dostupnim podacima pretpostavlja se da je Bašeskija rođen 1730. ili 1731. u Sarajevu. Nema mnogo podataka o nivou njegovog obrazovanja, ali se pretpostavlja da je završio zanat. Obrazovanje usavršava tako što sluša predavanja o šerijatskom pravu i astronomiji. Pretpostavlja se i da je imao solidno vjersko obrazovanje o čemu svjedoči podatak da je obavljao funkciju imama u jednoj sarajevskoj džamiji. Podaci potvrđuju da je Bašeskija obavljao i posao javnog pisara zbog čega je iznajmio i dućan u kojem je obavljao taj posao.

Ulomke iz Ljetopisa Mula Mustafe Bašeskije na večerašnjem skupu govorio je glumac Emir Fejzić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: