Bošnjački institut
0

Sjećanje na Mula Mustafu Bašeskiju

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U organizaciji Bošnjačkog instituta u utorak uvečer u Gazi - Husrev-begovom hamamu u Sarajevu upriličeno je sjećanje na Mula Mustafu Bašeskiju, bošnjačkog ljetopisca iz 18. stoljeća.

Povod za večerašnji događaj je obilježavanje 200. godišnjice smrti Mula Mustafe Bašeskije, a zapažanja o njegovom liku i djelu sa posjetiocima je podijelila prof. dr. Kerima Filan sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Pretpostavlja se da je Bašeskija umro 1809. godine u Sarajevu. O njemu znamo samo ono što je o sebi zabilježio u svom Ljetopisu. To djelo napisano je na osmanskom turskom jeziku, a objavljeno u prijevodu na bosanski jezik pod naslovom "Ljetopis". Original tog djela nalazi se u rukopisnom fondu Gazi-Husrev begove biblioteke u Sarajevu.

Bašeskija je u tom rukopisu zabilježio događaje svog vremena koji su se odvijali u Sarajevu i BiH, ljudima koji su tu živjeli, običajima, zanatima i općenito o načinu života u drugoj polovini 18. stoljeća.

Raznolikost sadržaja Bašeskijino djelo svrstava u tzv. medžmuu što je arapska riječ za zbirku. Jedna trećina Bašeskijine medžmue je autorsko djelo što je čini posebnom jer to i nije osobenost takve vrste djela.

Prema dostupnim podacima pretpostavlja se da je Bašeskija rođen 1730. ili 1731. u Sarajevu. Nema mnogo podataka o nivou njegovog obrazovanja, ali se pretpostavlja da je završio zanat. Obrazovanje usavršava tako što sluša predavanja o šerijatskom pravu i astronomiji. Pretpostavlja se i da je imao solidno vjersko obrazovanje o čemu svjedoči podatak da je obavljao funkciju imama u jednoj sarajevskoj džamiji. Podaci potvrđuju da je Bašeskija obavljao i posao javnog pisara zbog čega je iznajmio i dućan u kojem je obavljao taj posao.

Ulomke iz Ljetopisa Mula Mustafe Bašeskije na večerašnjem skupu govorio je glumac Emir Fejzić.