Godišnjica smrti Hamdije Mulića, prvog bh. pedagoškog pisca

F
FENA
7.1.2010. u 09:08
0
0
Godišnjica smrti Hamdije Mulića, prvog bh. pedagoškog pisca
0
Godišnjica smrti Hamdije Mulića, prvog bh. pedagoškog pisca Konjic
U petak, 8. januara navršava se 66 godina od smrti Hamdije Mulića (Konjic 1881 - Sarajevo, 8. januar 1944.), učitelja, književnika i prvog bosanskohercegovačkog pedagoškog pisca.
Mekteb i osnovnu školu pohađao je u rodnom Konjicu, a Nižu gimnaziju i Učiteljsku školu završio je u Sarajevu. Kao učitelj službovao je u Konjicu i Hrasnici, a od 1913. godine pa sve do mirovine, radio je u Sarajevu.

Uz učiteljsku službu predavao je pedagoške predmete u Daru-l-muallimu (Učiteljska škola) i Gazi Husrefbegovoj medresi. Manji broj književnih radova objavio je pod pseudonimom Ata Nerćes.

Hamdija Mulić je 30 godina pisao članke, objavljivao priručnike, sve s namjerom da nastavu na svim stupnjevima obrazovanja uskladi s modernim pedagoškim standardima. Sarađivao je u brojnim časopisima: Behar, Pobratim, Smilje, Gajret, Biser, Školski vjesnik, Učiteljska zora, Pravda, Novi behar i dr.

Kao posebna izdanja objavio je: Za reformu naše nastave (1914); Uputa u vjersku nastavu (1930); Jugoslovenska čitanka (1931); Početnica za nepismene (1938); Metodika vjerske nastave (1941); Naša knjiga (1941)...

Sva izdanja štampana su u Sarajevu. Objavio je i dvije zbirke pripovijedaka: "Iz života za život", (Mostar 1913.) i "Iz naše mahale", (Zagreb 1944.) U listu Behar objavio je tridesetak priča, zabilježio 27 narodnih pjesmama, tri pripovijetke i više anegdota i zagonetki...

Kako je Hamdija Mulić pisao o odgoju i značaju knjige u prosvjećivanju, govore mnogi njegovi tekstovi koji su i danas aktuelni.

"Ima inteligentnih ljudi, koji se kite znanjem i umjećem, ali pravo ne shvaćaju plemenitu svrhu na zemlji, te su sa etičkog stajališta pravi idioti... Nije dosta samo natrpati dječiju dušu znanjem, nego treba da i najmanji dio nauke utječe na dobar odgoj mladeži...".


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: