Kultura
46

Simbolična izložba povodom 640 godina Goražda

Piše: E. A.
Članovi goraždanskog Udruženja "Kulturna baština“ pripremaju simboličnu izložbu na gradskom mostu povodom 640 godina Goražda, grada bogate historijske prošlosti.

Naime, podatak u kojem se prvi put pominje ovaj grad prije 640 godina, a riječ je o trgovačkom ugovoru, sačuvan je u spisima dubrovačkog arhiva.

Ovaj dokument koji se smatra historijskim za grad Goražde, poznat odranije, nalazi se u dubrovačkom arhivu, u seriji "Diversa cancellare" u knjizi broj 24 na foliji br. 129, pisan je 28. marta 1376. godine. Uglavnom je korišten u trgovini i privredi a do danas nije pronađen stariji dokument. Njegov prevod daje dosta podataka o prilikama i životu u tom periodu.

"Ivan Ogrei iz Dubrovnika šalje za Goražde tri tovara soli. Karavan iz Dubrovnika za Goražde povjeren je Staveru Gradetiću iz katuna Kraislava Mrđenovića Burmasa, za cijenu od 12 perpera po tovaru. Također, Gradetić će u Goraždu natovariti tri tovara koža i dopremiti ih u Dubrovnik po cijeni od 3 perpera po jednom tovaru. Težina svakog tovara koža mora iznositi 400 libri".

Udruženje "Kulturna baština“ BPK Goražde svake godine ukazuje na ovaj značajan datum i historijski podatak za grad na Drini.

"To je vrijedan dokument za Goražde. Od 1376. godine, proteklih 640 godina je veoma dug period i ovaj grad po tom historijskom kontekstu zaslužuje jedno posebno mjesto i pažnju jer tih 640 godina postojanja imena gledano iz našeg ugla smatramo da bi trebalo obilježiti određenim kulturnim sadržajima“, kaže Eldin Baljević, predsjednik Udruženja "Kulturna baština“ BPK Goražde.

Izložba koju pripremaju povodom 28.marta koncipirana je tako da pokazuje Drinu koja je najprepoznatljiviji elemenat Goražda.

"Drina prolazi kroz centar grada, od njega pravi dvije obale, ona je ta koja ukrašava i uljepšava sve ono što danas predstavlja Goražde“, kaže Baljević.