Tribina u Sarajevu
23

Sima Milutinović Sarajlija - poeta i ustanik kome se divio Gete

FENA
Povodom 110. godina Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta u Sarajevu je večeras održana tribina posvećena Simi Milutinoviću Sarajliji "Poeta i ustanik kome se divio Gete“

U uvodnoj riječi profesor Slobodan Stajić je rekao da je sudbina Simi Milutinoviću podarila rođenje u Sarajevu, ali je nadimak Sarajlija dobio putujući svijetom.

"Mnogi znameniti ljudi ovoga grada nisu rođeni u Sarajevu, ali su postali Sarajlije i to u zanosnom gradu, koji se neizmjerno voli i zauvijek osvaja", rekao je Stajić.

Ulica Sime Milutinovića je zadržala ime i pored svih promjena, to je priznanje ne samo poeti kome se divio i Gete, već i gradu koji čuva uspomene na znamenite ljude.

"Ovom tribinom smo htjeli da se sjetimo čovjeka za koga mnogi kažu da je 'neopravdano zaboravljen'“, rekao je Radoslav Marjanović, predavač na tribini i predsjednik Upravnog odbora SPKD Prosvjeta.

O Simi Milutinoviću Sarajliji, pored ostalog, Marjanović je rekao da je bio vizionar, avangarda, čovjek koji je mnogo putovao, volio samoću, nije stavljao materijalno na prvom mjestu, a duhovno bogatstvo je ono čime se odlikovao.

"Otkrio je univerzumsku iskru talenta pjesnika Njegoša, bio mu je učitelj i pisao pjesme zajedno s njim i jedan su od drugog čak i nešto prepisivali, slični su im stilovi, ali je to zabilježeno", rekao je Marjanović.

Simeon Simo Milutinović Sarajlija rođen je 1791. godine u Sarajevu, a umro 1847. u Beogradu, poliglota, pisao je lirske i epske pjesme, jedan od pionira i reformatora srpskog modernog jezika, završio je državnu službu u Beogradu, a bio je i član masonske lože u Srbiji.

Marjanović je istakao i to da je najbolje i najveće njegovo djelo epski spjev "Serbijanka", a druga važnija djela su: Trojebratstvo i Trojesestarstvo, epske pjesme, Dika crnogorska, i drugo.

Kao obožavatelj grčke kulture i Homera, a uz to i odličan poznavalac narodne poezije, učestvovao je u Prvom i Drugom srpskom ustanku i poznavao skoro sve narodne vođe i pisao o tome.

Po Evropi je sretao znamenite ljude i pjesnike, a zna se da se u Njemačkoj upoznao i s Geteom koji je napisao dvije stranice pohvala Simi Milutinoviću-Sarajliji, "malom pjesniku iz velike narodne poezije i ne manje bune“.