Promocija knjige
0

Sidran: Možda je i bolje što nisam stigao upoznati Esu

FENA
Abdulah Sidran
Abdulah Sidran
U sarajevskom Domu mladih večeras je predstavljeno drugo izdanje knjige Vehida Gunića "Doktor Eso" o najomiljenijem prijedorskom ljekaru Esi Sadikoviću, izuzetno plemenitom i vedrom čovjeku koji je prve ratne godine u Bosni i Hercegovini skončao kao zatočenik logora Omarska.

Autor Gunić i drugi ljudi koji su poznavali i cijenili Esu kažu da je neobično volio život i štitio ljude i u svakoj prilici, pa i u najgoroj teškoći, zbijao šale, okrepljujuće i duhovite, ne vrijeđajući nikog.

"Ubijen je čovjek koji je imao jedinstven dar na svijetu da od svega, pa pomalo i od vlastite smrti, pravi šegu i zafrkanciju", zapisao je autor Gunić.

Doktor Sadiković, nosilac Plavog pasoša Ujedinjenih nacija i ekspert za uho, grlo i nos, pogubljen je u zoru, 5. augusta 1992. godine, na sam dan raspuštanja Omarske.

Prema svjedočenjima, ostali logoraši, koji su poznavali i voljeli ovog rijetkog čovjeka, ustali su u znak poštovanja kad je poveden na pogubljenje. Neki su plakali.

I on je znao da ide u smrt, zastao je, okrenuo se sapatnicima i "začudio" se - "Što cmizdre?" .

Odveden je i usmrćen metkom u potiljak.

Na večerašnjoj promociji Gunićeve knjige pušten je video snimak na kojem akademik Abdulah Sidran izgovara riječi zapisane i u pogovoru djela.

"...Kad sam u dahu pročitao rukopis ove Vehidove knjige, shvatio sam da je i bolje što Esu nisam stigao upoznati, što smo se očigledno 'fulili' i u njegovim sarajevskim danima i u mojim mnogim i čestim posjetama Prijedoru. Ovako mi je lakše.

Da jesam stigao upoznati žovoga Esu, sigurno bismo postali jaki prijatelji, mnogo bih ga zavolio i uopće ne znam kako bih i da li bih nakon njegove smrti imao snage da prihvatam Život i Svijet i šta bih sve morao misliti o Tvorcu takvoga svijeta.

Bolje da ga nisam upoznao jer da jesam, moja bi ionako golema mržnja prema četnicima izmakla svakoj kontroli, moja bi žalost bila trajna i neizmjerna, a - to je ono najgore! - žeđ za osvetom bila tolika da mi se duša ne bi mogla smiriti dok ne bih pronašao i najsvirepijoj kazni podvrgnuo njegove ubice.

Nemam više vremena i nemam više snage, ali evo, javno obećavam da s ovom dragocjenom Vehidovom knjigom moje bavljenje fenomenom Ese Sadikovića ne završava nego tek započinje..."

Sidran je na tom snimku objasnio da između pojmova 'četnik' i 'Srbin' nipošto ne stavlja znak jednakosti, da ima svojih prijatelja Srba i voli ih, ali neizmjerno mrzi četnike zlikovce.

O Esi Sadikovići i knjizi Vehida Gunića na vačerašnjoj promociji uživo su govorili Mirsada Hukić, Zlatan Hrelja, Lejla Mešalić i Izet Rađo.

Zbog Esine ljubavi prema pjesmi, dio promocije bio je muzički.