Kultura
0

SSF: Shaderwan Code odsvirao čitav svoj repertoar i oduševio publiku

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Drugu noć Sarajevo Sevdah Festa (SSF) obilježio je nastup grupe Shaderwan Code koji su u gotovo dva sata svirke odsvirali čitav svoj repertoar i oduševili publiku.

Davor Sučić Sula otvorio je koncert najavivši pjesmu "jednom poznatom Sarajliji, Gazi Husrev-begu", "Puče puška", nakon koje je uslijedila pjesma "Oj Munira, gdje ti je Muharem", koja govori o stradanju ljudi u Krajini, a koju je grupa snimila za nadolazeći film "Put kestenja“.

Grupa je, osim sevdalinki poput "Sejdefu majka buđaše", "Niz polje idu, babo, sejmeni" i "Džafer-beg" svirala i makedonsku narodnu pjesmu "Jano mori", sandžačku "Moj golube", pjesmu koju su radili za predstavu Harisa Burine "Ćorkan" – "Đezalahu", pjesmu Usnije Redžepove "Kazuj cesto, džerimo" te prearanžirane pjesme Zabranjenog pušenja "Lijepa Alma" i "Dok čekaš sabah sa šejtanom".

"Prošlo je više od 10 godina kako se družimo sa ovim lijepim curama iz Arabeski, a upoznali smo se kada su nam gostovale na pjesmi 'Lijepa Alma'", rekao je Sučić na koncertu.

Koncert je završio pjesmom Šabana Gadže "Kad procvatu behari", koju je grupa snimila za film "Nafaka" i od koje je sve krenulo. Sučić je rekao kako ih je ta pjesma sve uozbiljila.

Nakon ovacija i zvižduka publike, grupa se vratila na bis, a Sučić je pitao: "Hoćete li Halida ili Koketa? Ovo je bio sav naš repertoar". Ponovo su odsvirali pjesme "Džafer-beg", "Sejdefu majka buđaše", "Lijepa Alma" i "Niz polje idu, babo, sejmeni", a publika ih je ispratila uz gromoglasan pljesak.

Podsjetimo, grupa Shaderwan Code sastoji se od četiri člana grupe Zabranjeno pušenje (Davor Sučić Sula, Branko Trajkov, Paul Kempf i Robert Boldižar) i pet vokala hora zagrebačke džamije Arabeske (Alma Srebreniković, Amina Kazaferović, Lamija Aličelebić, Merima Salkić i Selma Ibrulj). Uz njih, bubanj u grupi Shaderwan Code svira Mihael Vlah, dok su bas gitaru na albumu odsvirali Dejan Orešković Klo i Predrag Bobić.