Kultura
0

SFF: Predstavljen prvi takmičarski film - "Amnestija"

FENA
(Foto: SFF)
Press projekcijom albanskog filma "Amnestija" reditelja Bujara Alimanija danas je počelo predstavljanje Takmičarskog programa igranog filma ovogodišnjeg 17. Sarajevo Film Festivala (SFF), u okviru kojeg će biti prikazano osam ostvarenja iz regije.

Film "Amnestija" današnjim je predstavljanjem u Sarajevu zabilježio regionalnu premijeru. Uloge su ostvarili Luli Bitri, Karafil Shena, Todi Llupi, Mirela Naska i Aleksander Rrapi. Film prati priču Else koja jednom mjesečno odlazi posjetiti muža u zatvoru, jer su prvi put u Albaniji novim zakonom dozvoljeni spolni odnosi bračnim parovima unutar zatvorskih zidina. Tu upoznaje muškarca koji s istim ciljem u zatvoru posjećuje ženu, te se u svakodnevnom viđanju zaljubljuju. Priča u konačnici završava tragično.

Reditelj Alimani na današnjoj je konferenciji za medije nakon press projekcije istaknuo da ga je za film motivirao neobičan članak u albanskoj štampi o novom zakonu kojim se obavezuju zatvori da naprave po jednu intimnu prostoriju gdje bi se mogli viđati bračni parovi, te da je to jedan od uslova za priključenje Albanije Evropskoj uniji. "Ta mi je informacija bila temelj za izradu scenarija. Ovo je moj prvi dugometražni igrani film. Pustio sam sebe da budem slobodan u svim rješenjima, nisam imao nikakvu autokontrolu. Kao slikar koji počne da slika, a ne zna kako će sliku završiti", kazao je on.

Naveo je također da tokom rada na filmu dosta priča s glumcima, kada dijele različite sugestije i lične doživljaje o određenim scenama. Glumica Luli Bitri ocijenila je Alimanija jako smirenim rediteljem koji daje slobodu izbora i davanja različitih prijedloga tokom snimanja. Naglasila je da u pripremi za ulogu uvijek prati isti koncept, te da joj ni za ovu filmsku ulogu to nije bio problem iako je primarno teatarska glumica.

Komentirajući odnos s kolegicom Bitri, glumac Karafil Shena naglašava da se nisu znali prije filma, jer su živjeli u različitim zemljama, što ima i pozitivine i negativne strane. "Upoznavajući novo lice upoznajemo i jednu novu ljubav iz umjetničke perspektive. Naši odnosi ranije su se izgradili u okvirima koje je reditelj dao", naveo je on.

Da joj nije bilo teško izgraditi ulogu u filmu naglasila je glumica Mirela Naska, navodeći da je i sama u braku, te da jako voli svog partnera, zbog čega je i mogla da se uživi u priču o ljubavi koja opstaje i kada je par razdvojen silom. Film "Amnestija" zvaničnu će projekciju imati večeras u 20 sati u Narodnom pozorištu.