Kultura
0

SFF: Objavljeni prvi mentori na 3. Docu Rough Cut Boutiqu

FENA
Docu Rough Cut Boutique, projekt Sarajevo Film Festivala i Balkanskog dokumentarnog centra, predstavio je imena prvih mentora u okviru novog izdanja koje će biti održano od 19. do 24. augusta ove godine.

Docu Rough Cut Boutique je specijalizovana radionica koja će autorima pet odabranih projekata u fazi grube montaže obezbijediti profesionalno mentorstvo, stručno savjetovanje i pristup krugu filmskih profesionalaca koji mogu imati presudan uticaj na dalji tok projekta.

Cilj radionice je podizanje kvaliteta projekata, te pronalaženje kreativnih rješenja u okviru postojećeg materijala.

Jedna od najuzbudljivijih pjesnikinja i filozofa današnjeg dokumentarnog filma Pirjo Honkasalo pridružit će se radionici u ulozi specijalnog mentora.

Višestruko je nagrađivana ne samo kao rediteljka, već i scenaristica, direktorica fotografije, montažerka i producentica. Dolazi iz Finske, radi kako na igranom tako i na dokumentarnom filmu.

Spiritus Movens dokumentarne scene, veliki poznavalac filma i konsultant iz Danske Tue Steen Müller, s više od trideset godina iskustva, pridružit će se kao dragocjeni mentor s izvrsnim osjećajem za pripovjedačku strukturu, ali i s velikim razumijevanjem dokumentarne industrije.

Svjetski priznata rediteljka dokumentarnih filmova iz New Yorka Rebecca Cammisa, pored ostalih priznanja, ima i dvije nominacije za Oscara za svoje filmove.

Ona će se pridružiti u ulozi jednog od glavnih mentora koji će, pored grupnih sesija s učesnicima Docu RCB, imati i intenzivne individualne sesije s timovima svih odabranih projekata, saopćeno je iz Sarajevo Film Festivala.

SFF