Kultura
17

SFF: Film Before Midnight "opravdao" naziv zahvaljujući tehničkim problemima

FENA
Scena iz filma "Before Midnight"
Scena iz filma "Before Midnight"
U sarajevskoj dvorani Skenderija, u utorak navečer prikazan je film "Before Midnight" (Prije ponoći), prvobitno namijenjen za Ljetno kino !Hej, ali je zbog kišnog vremena projekcija pomjerena u dvoranski prostor.

Sam početak projekcije naslućivao je da će biti izvjesne ironije u u predstavljanju ovog filma publici SFF-a, jer je početak emitovanja "iz tehničkih razloga" kasnio 90 minuta, i dalo se naslutiti da će film morati da se bori s tajmingom da "opravda" svoj naziv, što je na kraju i uspio jer je projekcija završena nepunih pet minuta prije ponoći.

Publika, prirodno, nije pozitivno reagovala na tehničke probleme, tako da je početak filma dočekala znatno prorijeđena dvorana, koja se tokom projekcije i dodatno osipala.

Ipak, za one najupornije i ljubitelje kultnog prvog dijela ljubavne trilogije o Jesseju i Celine, treći dio je ipak pružio određeno zadovoljstvo onima koji su ponovo vidjeli na okupu ekipu koja je uradila i prvi film "Before Sunrise" - glumce Ethana Hawka, Julie Delpie pod režijom Richarda Linklatera, a uskoro za njim drugi film "Before Sunset", koji su naišli na nepodijeljene pohvale publike i kritke.

"Before Midnight" snimljen je devet godina nakon "Before Sunset". To je priča je o Jesseju i Celine dok borave na odmoru u Grčkoj, sada kao roditelji dvije bliznakinje, dok Jesse, odvojen od svog sina iz prvog braka, nastoji da se zbliži i s njim. Oni ponovo pokušavaju da se ožive iskru stare ljubavi u svojoj "krizi srednjih godina" i postavljajući sebi pitanja "Šta se desilo s našim životima?", "Da li se još volimo?" i "Zašto nam se dešava to što nam se dešava?"

SFF