Kultura
42

Sevdalinka se na velika vrata vraća svojoj zemlji

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
Lamija Hodžić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Pivnici Sarajevo održan je svečani prijem povodom otvaranja trećeg Sarajevo Sevdah Festa uz brojne goste iz svijeta kulture, politike i javnog života Sarajeva i BiH. Organizatori navode kako je sve spremno za početak festivala.

Svečanost je otvorio Refik Begić, iz Kabineta potpredsjednika FBiH, rekavši kako ne bi govorio o sevdalinci i onome što ona znači te je poželio sreću organizatorima i svima onima koji vole sevdalinku.

"Drago mi je da ovdje vidim ovu mladu raju koja će prepoznati ovaj naš brend i učvrstiti naš put u Evropu. Sevdalinka je poput muzike koju ste slušali u majčinom krilu, iskazuje sve one osjećaje koje ne možemo objasniti", rekao je Begić.

Savjetnik načelnika Općine Centar za lokalnu samoupravu, Mustafa Resić, izrazio je zadovoljstvo što je općina dio projekta koji "blista" te da festival pruža veliku nadu za ovaj dio našeg identiteta. "Ovo je trenutak da pokušamo, svi na svoj način, da podržimo ovu grandioznu ideju. Sevdalinka se na velika vrata vraća svojoj zemlji. Neka se Bosna u pjesmama spominje", rekao je Resić.

Ambasadorica Španije u BiH, Aurora Maria Mejia Errasquin, je najavila nastup Cristin4 Soler i PACOSECO Trija iz Španije, navodeći kako do sada nismo bili u prilici slušati flamenco i sevdah zajedno te da oni imaju iste korijene, a da u Sarajevo dolazi izvorni flamenco iz Seville.

"Meni je jako drago da se ova inicijativa konačno pokrenula, da Sarajevo ima svoj sevdah festival. Važno je da se dešava i da privlači što veći broj mladih ljudi, što mu je i osnovna misija, pored očuvanja sevdalinke kao pjesme i autohtonog bh. blaga. Treba da prođe puno vremena i dosta stvari da se uradi da bi to došlo do nekog zadovoljavajućeg nivoa. Ovo je već treći festival i, po reakcijama ljudi, mogu reći da vlada veliko interesovanje za sve dane festivala, što je sjajno. Doći će dosta omladine na sve koncerte i čini mi se da je taj neki prvi korak već napravljen", rekla nam je Amira Medunjanin, interpretatorica sevdalinke.

Medunjanin vjeruje da će narednih godina ovaj festival prerasti u jedan vrlo važan festival, ne samo za BiH, nego i za region, jer "postoji toliko dobre muzike na području cijelog Balkana, a koja se dotiče sa sevdahom u svakom aspektu".

"Ja sam presretna. Učestvovala sam na prošlom festivalu, a na ovom učestvujem sa ekipom sa kojom sam nastupala u Londonu, nas 10 muzičara iz 10 zemalja Balkana. Može se početi razmišljati i o nekom sutrašnjem ujedinjenju i pokazivanju kako muzika ne poznaje granice", izjavila je Medunjanin.

Svečanom otvorenju prisustvovali su brojni umjetnici, ugledni zvaničnici i političari, a gudački kvartet Adorate priuštio je prisutnima izvedbu sevdaha u kombinaciji sa klasičnom muzikom.

"Pred sam početak festivala, dan ranije, organizovali smo ovaj prijem povodom otvaranja festivala. Uzbuđeni smo, sretni, ponosni i zaista zadovoljni svime što smo do sada uradili. Što se samog festivala tiče, sve je spremno. Bosanski kulturni centar je spreman i tehnički i organizacijski. Svi su odradili svoj posao kako treba. Ove godine imamo jedan zaista dobar tim. Danas smo završili i probe Marije Šestić, Amara Češljara i njihovog benda. Sa Marijom sam danas razgovarala i kaže da je zaista uzbuđena i ponosna kako je sve zvučalo na posljednjoj probi. Oni sutra otvaraju festival, a nadamo se da će sve proći onako kako želimo i da će publika zaista uživati uz njih. Naredne noći također obećavaju lijepe trenutke. Neki od umjetnika već stižu, a neki će doći ovih dana", izjavila je za Klix.ba Lamija Hodžić, PR menadžerica Sarajevo Sevdah Festa.

Nakon Marije Šestić i DrAmmar Projecta, publika imati priliku slušati Shaderwan Code, a treću Cristinu Soler i PACOSECO Trio iz Španije. Četvrtu noć u BKC-u sviraće mladi bosanskohercegovački bend Divanhana, a Amira Medunjanin sa bendom REKA - Balkan River of Music, devet muzičara iz jugoistočne Evrope. Festival zatvara Mostar Sevdah Reunion sa Ilijazom Delićem Mostarcem.