SevdahLab Damira Imamovića
0

Sevdah nije narodna muzika

Piše: Jasenko Korjenić
Damir Imamović (Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
SevdahLab (Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Damir Imamović, poznati mladi bh. interpretator sevdalinki, u utorak navečer u prostorijama MediaCentra u Sarajevu predstavio je vlastiti projekat SevdahLab.

Muzički projekat SevdahLab Imamović je predstavio u toku dvosatnog druženja sa zaljubljenicima u sevdah kao vrstu umjetnosti. Vratio se stotinu godina unatrag, govorio je o prvim snimljenim sevdalinkama početkom 20. stoljeća u Bosni i Hercegovini, sa pojavom prvih gramofonskih ploča. Cilj Imamovićevog projekta je da pokaže kako sevdah nije narodna muzika, već umjetnička forma zasnovana na posebnim principima.

Imamović se posebno osvrnuo na razvoj sevdalinke u Bosni i Hercegovini. Od dolaska Austro-ugarske u BiH bile su dvije linije kojima se razvijao sevdah, objasnio je. Jedna je bila "sazlijska", koja je sačuvala intimni kontekst sevdalinke, dok je "orkestralna" linija sevdaha bila podložna komercijalizaciji, u koju spada izvođenje sevdalinki na harmonici.

Predstavio je stare snimke sazlijskih i orkestralnih sevdalinki u izvedbama Muhameda Mešanovića Hamića, Behke i Ljuce, Emine Zečaj, Nazifa Memiševića, Vase Stankovića Andolije i drugih. Kasnije, početkom 50-tih godina, kako kaže Imamović, pjevači su na Radio Sarajevu počeli da pjevaju "svojim" glasom. To je bila nova epoha razvoja sevdalinke. Među prvima to su učinili Zaim Imamović, Nada Mamula, Safet Isović i Himzo Polovina. Pojavom sevdalinke na Radio Sarajevu počela je njena prvobitna masovnija komercijalizacija.

"SevdahLab bi trebao da bude projekat koji će pojasniti mnoge stvari u sevdahu. Ja već šest do sedam godina koliko sviram, koliko se profesionalno bavim sevdahom, pored toga i istražujem i upoznajem stare sevdalije, pokušavam zapravo doći do odgovora da li postoji neko znanje o sevdahu što bi pomoglo da ga što uspješnije sviram i pjevam i da odem čak i korak dalje. SevdahLab počiva, kao što sam večeras pokazao, na ovom predavanju da ukažem na nekoliko figura koje dopuštaju da ustanovimo neku vrstu taksonomije sevdaha, neku vrstu popisa bitnih stvari iz kojih se može učiti i koje se mogu dalje razvijati", rekao je Damir Imamović za Sarajevo-x.com.