Bogat program
0

Šesto izdanje WARM festivala donosi izložbe, filmske projekcije i tematske konferencije

E. LJ.
Sarajevo će od 10. do 13. jula biti domaćin WARM festivala. Šestu godinu zaredom će se okupiti reporteri koji su izvještavali iz ratnih područja, fotografi, umjetnici, aktivisti i istraživači koji se kroz posao svakodnevno bave savremenim konfliktima.

"Ove godine na WARM festivalu uveli smo novi program - prvu regionalnu akademiju za mlade novinare, istraživače i umjetnike iz regiona Zapadnog Balkana i svijeta, kako bi zajedno učili i diskutovali o inovativnim pristupima izgradnji mira, postkonfliktnoj rekonstrukciji i prevenciji sukoba”, rekao je Remy Ourdan, osnivač WARM fondacije.

WARM Festival ove godine u svom programu ima poseban dan posvećen Bosni i Hercegovini kroz komemoraciju i sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici.

"Kroz posebno partnerstvo sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične tribunale, 11. jula, organizujemo set diskusija, terenskih posjeta, posjeta arhivima MKSJ-a, te regionalnu premijeru dokumentarnog filma Genocid u Srebrenici: Nema mjesta poricanju”, dodala je Velma Šarić iz WARM fondacije.

U sklopu WARM festivala, od 10. do 19. jula će na Akademiji scenskih umjetnosti biti postavljena izložba "Through the Looking Glass - First 25 year" Damira Šagolja, istaknutog bh. fotografa i dobitnika Pulicerove nagrade. U saradnji sa SFF- om realizuje se i Bosanski dan, a kako bi se skrenula pažnja na značaj obilježavanja 11. jula, bit će prikazan i film "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića.

WARM festival u Sarajevu na jednom mjestu okuplja ratne izvještače, fotografe, akademike, mlade ljude, umjetnike, kako bi kroz jednu jedinstvenu platformu govorili o konfliktima i ratovima u cijelom svijetu.

Organizator festivala je WARM, međunarodna fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji, te izgradnji memorije. Fondacija je posvećena i promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji.