Gostuje i Richard Bona
0

Senzacionalan program 15. Jazz Festa

Sarajevo-x.com
Richard Bona
Richard Bona
Uprkos recesiji i opštoj besparici, Jazz Fest koji je i dosad bio jedan od najsvjetlijih primjera na domaćoj kulturnoj sceni, i ove godine će svojoj publici ponuditi senzacionalan program.

Od prvog do šestog novembra, ovaj međunarodni muzički festival po jubilarni petnaesti put u Sarajevu nudi seriju koncerata vrhunskih umjetnika dajući svojevrstan presjek aktuelne muzičke scene. Festivalski program dešavat će se u prostorima Bosanskog kulturnog centra i Pozorišta mladih, a prvog novembra posjetioci festivala prisustvovat će atraktivnim muzičkim projektima virtuoznih umjetnika Richarda Bone, pjevača i basiste porijeklom iz Kameruna, i holandskog The Rosenberg Trija.

Drugi dan festivala rezerviran je za velika muzička imena koja će nastupiti na sceni BKC-a: najprije britanskog kontrabasistu Davea Hollanda i španskog gitaristu Pepe Habichuelu koji će predstaviti svoj flamenko kvintet, dok će specijalni gost koncerta biti gitarista Josemi Carmona; a potom i Super Trio koji čine znameniti američki muzičari Scott Henderson, Jeff Berlin i Dennis Chambers.

Treći novembar u Bosanskom kultunom centru nudi nastup američkog gitariste Johna Abercrombieja i njegovog novog kvarteta kojeg još čine violinista Mark Feldman, kontrabasista Thomas Morgan i bubnjar Joey Baron. Istu večer u Pozorištu mladih predstavit će se braća Joseph Tawadros koji svira oud i James Tawadros na riqu.

Petnaesto izdanje međunarodnog muzičkog festivala nastavit će se triom jednog od najvećih majstora neja današnjice, slavnim turskim instrumentalistom Kudsijem Ergunerom koji nastupa sa francuskim virtuozom Renaud Garcia-Fonsom na 5-žičnom kontrabasu i perkusionistom Brunom Caillatom. Kudsi Erguner Trio će nastupiti u BKC-u, dok će nova zvijezda na evropskom muzičkom nebu norveški gitarista Stian Westerhus održati solo koncert u Pozorištu mladih.

Program festivala nudi i svjetsku premijeru njemačko-bugarsko-bosanskog trija kojeg čine njemački pjevač Michael Schiffel, bugarski bubnjar Stoyan Yankoulov i naš kontrabasista Edvin Hadžić.

Američki gitarista Ralph Towner, osnivač i član kultnog ansambla Oregon, nastupit će u subotu 5. novembra na sceni Pozorišta mladih, dok će koncertni program ovogodišnjeg festivala zatvoriti gitarista i pjevač iz Senegala Cheikh Lo sa sedmočlanim orkestrom muzičara iz Senegala, Benina i Urugvaja.

Nastavljajući tradiciju dugu 12 godina, Jazz Fest posljednji dan festivala posvećuje najmlađima. Osim besplatne radionice Upoznaj instrumente, pripremljen je i poseban koncert za djecu na velikoj sceni BKC-a, u izvedbi bh. ansambla Buzz.

Rezervacija ulaznica za festivalske programe počinje danas na www.jazzfest.ba, a cijene ulaznica kreću se od 12 do 28 KM u pretprodaji, te od 15 do 35 KM na dan koncerta.