Kultura
0

Šemsudin Gegić u Milanu režira predstavu o anoreksiji "360 stepeni bijesa"

FENA
Šemsudin Gegić
Šemsudin Gegić
"360 stepeni bijesa" naziv je predstave koju će iduće sedmice na sceni jednog od najpoznatijih milanskih pozorišta Teatro la stecca 3, koji još zovu inkubator umjetnosti, postaviti istaknuti bh. reditelj i direktor Narodnog pozorišta Mostar Šemsudin Gegić.

Premijera ovog komada zakazana je za 27. juni, a prva reprizna izvedba 28. juna.

Predstavu je producirao novi mladi internacionalni teatar u Italiji - Intimo teatro internazionale (ITI).

Reditelj Šemsudin Gegić istaknuo je za Agenciju Fena iz Milana, gdje traju probe za premijernu izvedbu, da predstava govori o ženi žrtvi anoreksije koja nakon 18 godina provedenih u iscrpljivanju vlastitog organizma odluči naučiti voljeti druge.

U predstavi glumi i pleše Mary Garret, bivša primabalerina u milanskoj La Scali, autorica knjige "Molim, istina o plesu". Ona je u intervjuima otvoreno govorila o širenju anoreksije među profesionalnim plesačima, nakon čega je dobila otkaz u La Scali.

Tekst potpisuje Emina Gegić, temeljeći ga na istoimenom romanu Elene Mearinii.

"U predstavi sudjeluju autori dokumentarnog filma o anoreksiji - reditelj Leandro Elmedi i svjetski priznat i poznat art-fotograf Oliviero Toscani. U dvije večeri izvođenja predstave, tokom scenske procesije koja će biti organizirana pred La steccom u improviziranoj sarajevskoj ulici gdje priča počinje, bit će izložena djela talijanske umjetnice Marie Suppa", istaknuo je Gegić.

ITI je mladi teatar stvoren s namjerom da bude misija u Italiji i inozemstvu. Nastao je u komunikacijama profesionalnih umjetnika iz oblasti pozorišta, književnosti i muzike iz različitih zemljopisnih područja, prvenstveno Talijana i Bosanaca.

Gegić naglašava da je za izvedbu predstave izabrao La steccu 3 jer je riječ o svojevrsnom inkubatoru umjetnosti u Milanu, a nastao je uz podršku milanskog Društva za proučavanje poremećaja ličnosti.

U predstavi "360 stepeni bijesa" igraju Mary Garret, Fiona Dovo, Laura Formenti, Paola Crisostomo,Gianni Ascione, Libero Stelluti i Maria Renda, koji imaju završene akademije Picolo teatra, Palo Grassi, Dams Bolonja i druge.

Scenografiju i kostime radio je Walter Canedoli, dok muziku potpisuju Simone Soya i Massimo Garritano.