{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Seminar o pomoći Italije Odjeljenju za konverzaciju Zemaljskog muzeja BiH

F
FENA
8.11.2018. u 11:16
2
3
Seminar o pomoći Italije Odjeljenju za konverzaciju Zemaljskog muzeja BiH
2
Seminar o pomoći Italije Odjeljenju za konverzaciju Zemaljskog muzeja BiH
Foto: N. G./Klix.ba
Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini i Visoki institut za konzervaciju i restauraciju iz Rima organizatori su seminara "Talijanska podrška uspostavljanja Odjeljenja za konzervaciju Zemaljskog muzeja BiH" koji ima za cilj prezentaciju aktivnosti koje Visoki institut provodi od 2016. godine.
Riječ je o finalnom događaju trogodišnjeg projekta posvećenog muzejskim stručnjacima, koji je razvijen u okviru kulturne kooperacije između Italije i Bosne i Hercegovine, a organiziran u suradnji s Ambasadom Italije u Sarajevu i Generalnog ureda za promociju Italije pri italijanskom Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne suradnje, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

Seminar će predstaviti rezultate dodatnog treninga stručnjaka Zemeljskog muzeja BiH i restauratorskih radova na metalnim predmetima (2016.), na arheološkim i etnološkim predmetima od drveta (2017.) te na keramičkim predmetima (2018.) iz muzejskih kolekcija.

Zahvaljujući intenzivnoj suradnji ISCR-a i Zemaljskog muzeja BiH ostvareni su uslovi za uspostavljenje Odjeljenja za konzervaciju, čije su laboratorije opremljene naprednom tehničkom opremom, a u kojim će stručnjaci pomenutog muzeja nastaviti rad na restauraciji i konzervaciji, započet uz italijansku podršku.

Seminar će biti održan sutra u Zemaljskom muzeja Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: