Izaziva reakcije
23

Sead Đulić o "Uspavanci za Mladenku": Zašto smo napravili predstavu o zločinima u Grabovici

Piše: R. D.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Mostarski Teatar Mladih privodi kraju rad na predstavi koja progovara o osjetljivoj temi, zločinu pripadnika Armije BiH nad hrvatskim civilima u Grabovici. Predstava nosi naziv "Uspavanka za Mladenku", a premijera je zakazana u petak 6. oktobra na Memorijalnoj sceni 2532.

"Treba i naglasiti da je MTM multinacionalni kolektiv, čine ga mladi ljudi hrvatske, srpske, bošnjačke, crnogorske, albanske i turske nacionalnosti, a ima i onih koji su Ostali... Konsenzus je da je to pitanje jedna sramna, crna mrlja na savjesti građana ovog grada i da je prošlo previše godina, a da niko nije ozbiljno zagrebao po tome. Na kraju krajeva, prvi put je jedna delegacija tek u 2017. godini otišla iz grada, a da nije nacionalno hrvatska, da položi cvijeće", nastavlja Đulić.

Nakon što je projekt najavljen u programu MTM-a, uslijedile su zanimljive reakcije.

"Bilo je komentara da je uredu da se bavimo Grabovicom, ali su pitali zašto ne progovorimo o Vranici. Kazao sam da nije problem govoriti o Vranici, ali meni koji sam po ocu i majci Bošnjak, ja koji sam bio pripadnik Armije RBiH, mogu ja govoriti o stradanjima mojih saboraca, ali u ovom kontekstu, u kontekstu pomirenja i izgradnje kulture mira, mnogo je važnije da ja progovorim o hrvatskim žrtvama koje su napravili zlikovci koji su nosili uniformu kakvu sam i ja nosio te koji su zločin napravili i u moje ime. Nek o Vranici, kad se steknu uslovi, progovori npr. Hrvatsko narodno kazalište Mostar", kazao nam je Sead Đulić.

Rad na predstavi je skoro završen, a izbirljiva mostarska publika će je moći pogledati već 6. oktobra u 19 sati na Memorijalnoj sceni 2532. Autor planira predstavu izvesti i u samoj Grabovici.