{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savremeni filmovi iz srednje Evrope u Sarajevu

15.11.2013. u 10:40
1
0
Savremeni filmovi iz srednje Evrope u Sarajevu
1
Savremeni filmovi iz srednje Evrope u Sarajevu
Ambasade Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke u BiH u saradnji s Art Kinom Kriterion organizuju Sedmicu filmova Višegradske grupe.
Festival će se održati u Art Kinu Kriterion od 19. do 25. novembra. Filmovi će se prikazivati svaki dan u 20 sati, s tim da će posljednjeg dana Festivala (25. novembra) biti prikazana dva filma, jedan u 18, a drugi u 20 sati. Filmovi će biti titlovani na bosanski i engleski jezik, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Tokom Sedmice filmova Višegradske grupe, sarajevska publika imat će priliku pogledati savremene filmove iz srednje Evrope, koji iz raznih uglova osvjetljavaju društvene specifičnosti zemalja Višegradske grupe. Festival će obuhvatiti kako savremene igrane filmove (komedije, krimići i trileri) tako i sjajne dokumentarce iz zemalja bogate kinematografske tradicije.

Festival počinje češkom komedijom "Muškarci u nadi", dok će narednog dana biti prikazan i češki dokumentarac o životu i snovima mladih u komunizmu "Najveća želja".

"Ispit" je mađarska drama koja prikazuje teror komunističkih vlasti poslije mađarske revolucije iz 1956. godine, a komedija "Moja supruga, moja žena, moja cura" tematizira preplitanje četiri ljubavne afere.

Neobičan i duhovit slovački dokumentarac "Kuhanje povijesti" problematizira udžbenike povijesti i govori o onome o čemu oni šute.

Iz Poljske dolaze tri filma: "Zaplet", moderni krimić u kojem mlada tužiteljica otkriva tajne koje niko ne očekuje, "Ružica", film koji govori o ljubavnoj drami pisca koji je žrtva špijunaže i političkog progona te "Uzmak", savremena drama o dvojici braće čiji odnos liči na tragični biblijski odnos Kaina i Abela.

Termini prikazivanja

19.11 (utorak) 20:00, Muškarci u nadi (Češka)
20.11 (srijeda) 20:00, Najveća želja (Češka)
21.11 (četvrtak) 20:00, Ispit (Mađarska)
22.11 (petak) 20:00, Moja supruga, moja žena, moja cura (Mađarska)
23.11 (subota) 20:00, Zaplet (Poljska)
24.11 (nedjelja) 20:00, Ružica (Poljska)
25.11 (ponedjeljak) 18:00, Kuhanje povijesti (Slovačka)
25.11 (ponedjeljak) 20:00, Uzmak (Poljska)

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: