Kultura
2

Sarajlije oduševljene flamencom i zvucima Andaluzije

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Treće noći Sarajevo Sevdah Festa nastupilii su gosti iz Španije, Cristina Soler i Pacoseco trio. U sat i po svirke odsvirali su 12 pjesama i oduševili publiku svojim zvukom.

Koncert je instrumentalom na gitari započeo Paco Seco, a ubrzo su mu se pridružili i perkusionista Alvaro Garrida i sopran saksofonista Nacho Gilo. Cristina Soler uključila se tek na četvrtoj pjesmi.

Sve snažniji aplauzi, nakon svake pjesme, pokazali su koliko se sarajevskoj publici dopao andaluzijski zvuk ovog benda.

Paco Seco se publici zahvalio na bosanskom jeziku i rekao: "Sretni smo što sviramo na ovom festivalu. Ovo su naše tradicionalne pjesme iz Španije, sa kosmopolitskim osjećajem".

Nakon Secovog obraćanja publici, Cristina Soler je, samo uz pratnju perkusioniste, pokazala kolike su zapravo njene glasovne mogućnosti, za šta je nagrađena gromoglasnim aplauzomm i ovacijama.

Koncert je završio nakon 11 pjesama, a Seco je predstavio bend i rekao: "Ukoliko muzičar svojom muzikom prenese emocije na nekoga, to je jako dobra stvar" te zahvalio organizatorima što su ih pozvali da učestvuju na festivalu.

Bend se vratio na bis te odsvirao još jednu tradicionalnu andaluzijsku pjesmu.

Podsjetimo, Pacoseco trio i Cristina Soler dolaze iz Andaluzije (Španija) i sviraju tradicionalne andaluzijske i španske pjesme, kojima flamenco glas Cristine Soler daje jednu sasvim novu notu. Spojio ih je projekat "Lorkini dijalozi", u kojem su predstavljali novu, elegantnu i kreativnu viziju nekih od pjesama muzički i poetski svijet čuvenog španskog pjesnika Federica García Lorce.