Specijalni program
13

Sarajevska zima obilježava 100. godišnjicu rođenja Alberta Camusa

FENA
Festival Sarajevska zima danas će u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUBBiH) organizirati specijalni program posvećen Albertu Camusu.

Program pod nazivom "Stranac u Sarajevu" održava se u čast 100. godišnjice rođenja slavnog francuskog književnika i filozofa, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1957. godine.

Camus je poznat po karakterističnom stilu pisanja i tematikama svojih djela. Čitav njegov opus temelji se na ideji apsurda ljudske egzistencije. Modernog čovjeka naziva bludnim, ciničnim monstrumom, a kao suprotnost svijetu današnjice evocira antičku Grčku, koja je "u svemu znala naći pravu mjeru".

Iako je često vezan i uz egzistencijalizam, Camus je odbijao taj pridjev. No, u drugu ruku, Camus u eseju "Pobunjeni čovjek" piše da se cijeli svoj život borio protiv filozofije nihilizma.

Njegova religioznost također je bila česta tema, a on je sam u jednoj od svojih knjiga napisao - "Ne vjerujem u boga"i "nisam ateist".

Kada mu je 1957. uručena Nobelova nagrada, Camus je bio njen drugi najmlađi primatelj (nakon Rudyarda Kiplinga), dok je prvi primatelj rođen u Africi, a nakon njegove smrti postao je Nobelovac koji je nakon dobivanja nagrade najkraće živio (samo tri godine).

Camus je preferirao da se na njega gleda kao na čovjeka i mislioca, a ne kao na pripadnika neke škole ili ideologije. Ljudi su mu bili draži od ideja, navodi se iz Press službe Festivala.