|

Sarajevska zima obilježava 100. godišnjicu rođenja Alberta Camusa

Sarajevska zima obilježava 100. godišnjicu rođenja Alberta Camusa
13
F
FENA
7.3.2013. u 08:26
7
komentara
13

dijeljenja
Sarajevska zima obilježava 100. godišnjicu rođenja Alberta Camusa
Festival Sarajevska zima danas će u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUBBiH) organizirati specijalni program posvećen Albertu Camusu.
Program pod nazivom "Stranac u Sarajevu" održava se u čast 100. godišnjice rođenja slavnog francuskog književnika i filozofa, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1957. godine.

Camus je poznat po karakterističnom stilu pisanja i tematikama svojih djela. Čitav njegov opus temelji se na ideji apsurda ljudske egzistencije. Modernog čovjeka naziva bludnim, ciničnim monstrumom, a kao suprotnost svijetu današnjice evocira antičku Grčku, koja je "u svemu znala naći pravu mjeru".

Iako je često vezan i uz egzistencijalizam, Camus je odbijao taj pridjev. No, u drugu ruku, Camus u eseju "Pobunjeni čovjek" piše da se cijeli svoj život borio protiv filozofije nihilizma.

Njegova religioznost također je bila česta tema, a on je sam u jednoj od svojih knjiga napisao - "Ne vjerujem u boga"i "nisam ateist".

Kada mu je 1957. uručena Nobelova nagrada, Camus je bio njen drugi najmlađi primatelj (nakon Rudyarda Kiplinga), dok je prvi primatelj rođen u Africi, a nakon njegove smrti postao je Nobelovac koji je nakon dobivanja nagrade najkraće živio (samo tri godine).

Camus je preferirao da se na njega gleda kao na čovjeka i mislioca, a ne kao na pripadnika neke škole ili ideologije. Ljudi su mu bili draži od ideja, navodi se iz Press službe Festivala.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...