Kultura
4

Sarajevska zima i Ibrahim Spahić idu na Venecijanski bijenale

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Internacionalni festival Sarajevo - Sarajevska Zima predstavit će se na 56. Venecijanskom bijenalu 8. maja, 2015. godine. Direktor Festivala Ibrahim Spahić, pozvan je na Bijenale povodom promocije dvadeset godina saradnje Nine Dragon Heads (Južna Koreja) i Sarajevske Zime.

Nine Dragon Heads je jedinstveni umjetnički planetarni poduhvat realiziran kroz projekte iz oblasti vizuelnih umjetnosti, teatra, plesa i muzike, dok je Internacionalni festival Sarajevo - Sarajevska Zima svojevrsna ART platforma savremene umjetnosti, ali i inspiracija stvaraocima širom svijeta.

ART Festival Sarajevska Zima predstavit će se u okviru programa nastupa umjetnika iz grupe Nine Dragon Heads, u prostoru Palazzo Loredan dell’ Ambasciatore.

Ibrahim Spahić je najavio specijalni performans tokom predstavljanja Internacionalnog festivala Sarajevska Zima, te naglasio da je festival decenijama u svijetu umjetnosti prepoznatljiv po jedinstvenom multimedijalnom konceptu i kreativnosti.

Bosna i Hercegovina ove godine nema svog zvaničnog predstavnika za Venecijanski bijenale.

Podsjećamo, odlazak na ovaj kulturni događaj bio je, između ostalog, i povod za protest i reagovanje likovnih umjetnika okupljenih ispred nekoliko udruženja. Na Bijenale je, prema preporuci Ministarstva kulture i sporta KS i odluci Ministarstva civilnih poslova, trebao ići Haris Pašović, na šta su likovni umjetnici burno reagovali, kazavši kako je Pašović reditelj, te ne žele da ih na takvom kulturnom događaju predstavlja neko ko u tom smislu nije podoban.

Više o protestu likovnih umjetnika čitajte ovdje.