Kultura
0

Sarajevska premijera predstave "Football, Football" u utorak

FENA
Predstava ''Football, Football'' u režiji Harisa Pašovića i produkciji East West Centra u utorak, 15. juna, će nakon evropske imati i svoju sarajevsku premijeru.

Tim povodom je upriličena pres-konferencija na kojoj su o radu na ovoj predstavi govorili reditelj Pašović i njeni akteri.

U predstavi učestvuju umjetnici sa četiri kontinenta i iz sedam zemalja: BiH, Belgije, Burkine Faso, Italije, Singapura, Slovenije i Austrije.

''Football, Football'' je koproducentski projekt East West Centra, Napoli Teatro Festivala Italia, Singapore Arts Festivala, Les Ballets C de la B iz Belgija i Instituta Flota, Slovenija.

U predstavi igraju Stefano Ferraro, Ibrahim Ouattara, Terry Lee, Scarlet Yu, Philip Tan, Alessandro Schiattarella, Adi Hrustemović, Francesco Pacelli, Azri Majilan, Miha Aškerc, Andrea Capaldi i Terence Ong. Muziku je komponirao Philip Tan.

Haris Pašović ističe da je želja autorskog tima bila propitati fenomen fudbala. Zašto je to najveći fenomen današnjice, kako fudbal utiče na naše živote, zašto najbolji fudbaleri dolaze iz najsiromašnijih slojeva društva.... Ovo je i predstava o običnim ljudima, koji nisu postali profesionalni fudbaleri i o tome kako fudbal utiče na njihov život.

Predstava traje koliko i jedna fudbalska utakmica, tj. 90 minuta. A kad je riječ o teatrskoj fomi Pašović kaže da je to jedna "izmišljena" forma teatar-fudbalski plesni teatar.

Sarajevska premijera predstave bit će upriličena 15. i 16. juna u Interstageu.

Evropska premijera predstave "Football, Football" u režiji Harisa Pašovića je održana je u Italiji.

Premijera predstave je i zvanično otvorila najveći italijanski festival Napoli Teatro Festival Italia (4.-10. juni).