Na 400 m2 u centru
220

Sarajevo uskoro dobija muzej "Mersad Berber" posvećen umjetničkom velikanu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predstavnik Fondacije "Mersad Berber" Ensar Berber potpisali su danas u Sarajevu sporazum o saradnji na uspostavljanju muzeja "Mersad Berber" koji bi bio reprezentativni objekt posvećen velikanu bh. umjetničke scene.

Muzej će biti smješten u prostorijama s više od 400 metara kvadratnih u strogom centru grada, na drugom spratu stambene zgrade, neposredno uz Općinu Stari Grad. Prostor je još uvijek neuređen, ali se očekuje da bi muzej nakon obnove prostora i pripreme za postavku Berberovih djela mogao biti otvoren tokom iduće godine.

Gradonačelnik Skaka istaknuo je nakon potpisivanja sporazuma da je Grad Sarajevo, poslije jako dobro organizirane i reprezentativne izložbe radova Mersada Berbera u Vijećnici, osjetio potrebu da se uđe u projekt formiranja muzeja u partnerstvu sa Fondacijom "Mersad Berber".

"Cilj je građanima omogućiti dolazak u muzej gdje bi mogli vidjeti šta je i ko bio Mersad Berber. Na ovaj način obogaćujemo ponudu Grada Sarajeva, nudimo jako kvalitetan objekt, stvaramo novu vrijednost i obogaćujemo turističku ponudu", istaknuo je on.

Podvukao je da se projekt realizira u saradnji sa Općinom Stari Grad Sarajevo, dok mu je visoki pokrovitelj član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Da je projekt muzeja zamišljen po uzoru na praksu u svjetskim gradovima naglasio je Ensar Berber, ustvrdivši da će formiranje muzeja posvećenog stvaralaštvu njegova oca biti velika čast za njegovu porodicu.

"U muzeju ćemo imati permanentnu postavku koja će se tematski mijenjati i stalno nadopunjavati. Mojoj obitelji je posebno drago jer ćemo sada imati priliku prikazati cijelu Berberovu postavku u gradu u kojem je otac najviše živio i stvarao. Vjerujem da će ovo biti svjetski projekt", mišljenja je Ensar Berber.

U toku su razgovori sa arhitektima koji će ponuditi idejno rješenje izgleda muzeja, nakon čega će biti utvrđen i iznos sredstava potrebnih za obnovu prostora.

Mersad Berber (1940. Bosanski Petrovac, 2012. Zagreb) bio je jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih akademskih slikara. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963. godine, a 1965. godine završio specijalku za grafiku. Od 1978. do 1982. godine radio je na Katedri za crtež i grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Berber je danas poznat u svijetu kao jedan od najpoznatijih grafičara. Njegovo djelo je uvršteno u kolekciju Tate Gallery 1984. godine. Imao je čitav niz samostalnih i kolektivnih izložbi, dobitnik je više od 50 nagrada i priznanja za svoj rad. Od 2007. godine član je Ruske akademije umjetnosti.

Živio je i radio u Zagrebu i Dubrovniku od 1992. godine.