Kultura
36

Sarajevo: Promocija "Kataloga rukopisa gazi Husrev-begove biblioteke"

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U okviru Sedmice otvorenih vrata Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu upriličena je promocija "Kataloga rukopisa gazi Husrev-begove biblioteke".

Promocija 18 svezaka kataloga rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke upriličena je u prostorijama biblioteke. U Promociji su učestvovali direktor biblioteke Mustafa Jahić, dr. Lejla Gazić, prof. dr. Ismet Bušatlić te dr. Aladin Husić.

"Danas obilježavamo završetak dugotrajnog procesa i projekta kataloške obrade rukopisa ove biblioteke", kazala je Gazić, dodajući da je ovaj projekat zvanično započeo objavljivanjem prvog svezka ovog rukopisa, i to prije 50 godina.

Mustafa Jahić je naglasio da je u okviru projekta katalogizacije rukopisa Gazi husrev-begove biblioteke više od 10 hiljada kodeksa rukopisa digitalizirano, a što uključuje preko 20 hiljada naslova.

"Možemo se pohvaliti da smo jedna od rijetkih biblioteka u svijetu gdje nam je naš fond rukopisa digitaliziran i katalogiziran", kazao je Jahić te dodao da je ovo učinjeno u cilju pružanja mogućnosti istraživačima i korisnicima da što lakše pristupe traženom materijalu.

Bušatlić je podsjetio da su katalogizaciju na svojstven način započeli Mehmed ef. Handžić i Safvet-beg Bašagić, a prema prvom uratku svezka autora Kasima ef Dobrače urađeno je i ostalih 17 svezaka.

"Ovo je naših osamnaest prozora u svijet, u prošlost u kojoj naše pretke bolje vidimo. Kroz ovih 18 svezaka kataloga bolje vidimo ko su i šta su bili preci, kroz ovih 18 kataloga svijet će o ovoj zemlji i njenim plemenitim ljudima, bez ikakve sumnje, drugačije suditi", naglasio je Bušatlić.