Kultura
0

Sarajevo filmski vikend u okviru Evropskih kulturnih susreta

FENA
Centar Andre Malraux će u okviru Evropskih kulturnih susreta 17. decembra u kinu Meeting point organizirati filmski vikend posvećen oskarovcu Jeanu-Lucu Godardu i najpoznatijoj glumici prošlog stoljeća Marilyn Monroe.

Za prvu večer predviđena je projekcija najnovijeg Godardovog ostvarenja "Socijalizam", dok će 18. decembra francuska glumica Irene Jacob čitati odlomke iz Marilynine nedavno objavljene knjige "Fragments", saopćeno je iz Centra Andre Malraux.

Uslijedit će projekcija filma "Crnke i plavuše", film posvećen ženi i ulozi koju je ženska kosa imala kroz povijest kinematografije.

Ulaz je slobodan.

Za ostvarenje "Socijalizam" mnogi smatraju da je riječ o zadnjem i oproštajnom Godardovom filmu kojim okončava svoju bogatu pedestšestogodišnju karijeru.

"Socijalizam" je film sačinjen iz tri dijela. Riječ je o tri posve različite priče koje možda nemaju mnogo veze jedna s drugom, ali u kojima se neprestano isprepliću i spajajuju dva pojma: poezija politike i politika poezije.

Godard nam, na njemu svojstven i poetičan način, šalje skrivene poruke, ostavljajući nam slobodu da ih sami dokučimo i protumačimo. ?

"Crnke i plavuše" je film posvećen ženi, ženskoj kosi i načinima na koje je kosa predstavljena kroz povijest i kinematografiju.

Plava ili smeđa, duga ili kratka, kovrđava ili ravna, kosa se obično povezuje sa čežnjom i ljubavnim zanosom. Kroz historiju, ona je bila neprestani izvor inspiracije mnogim slikarima, skulptorima, fotografima i režiserima.

Film je sačinjen iz kratkih inserta starih filmskih klasika poput filmova Buńuela, Hawksa, Antonionija, Fullera, Bergmana, ali i novijih, kao što su filmovi Wong Kar-waďa, Kiarostamija, Godarda koji otkrivaju različitu simboliku koju je kosa imala kroz povijest.

Gledatelji će ujedno moći vidjeti šest kratkometražnih filmova savremenih režisera koji daju svoju viziju o ženskoj kosi: Abbas Kiarostami, Isild Le Besco, Pablo Trapero, Yousry Nasrallah, Nobuhiro Suwa i Abderrahmane Sissako.

"Fragments Fragments", knjiga koju su svi s nestrpljenjem čekali, predstavlja zbirku do sada neobjavljenih poema, intimnih spisa i pisama najpoznatije plavuše svih vremena, Marilyn Monroe.

Pedeset godina nakon njene tragične smrti, "Fragmenti" svjedoče o njenom očaju, samoći i vječitoj i paradoksalnoj borbi, očuvati prijestolje "zvijezde svih zvijezda", biti Marilyn, a istovrmeno ne biti tek Marilyn - sex simbol i izazovna plavuša.

Sarajevskoj publici će biti predstavljena zahvaljujući francuskoj glumici Irene Jacob koja će čitati odlomke Fragmenta uz muzičku pratnju violončeliste Jeremy Lecoqa.