Djelo Damira Šabića
2.3k

Sarajevo dobilo skulpturu Nikole Tesle u prirodnoj veličini

Piše: M. N.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Sarajevo je dobilo skulpturu slavnog izumitelja i inžinjera Nikole Tesle u prirodnoj veličini koja je postavljena ispred puba "Tesla" u općini Stari Grad i već je postalo primamljivo mjesto za fotografisanje.

Tesla je djelo magistra kiparstva Damira Šabića koji je napravio na inicijativu vlasnika puba Denisa Stojnića.

Tesla "sjedi" i djeluje kao da razmišlja, dok mu je u krilu sijalica koja svijetli. Stojnić je kazao kako je skulptura napravljena na osnovu fotografija na kojima Tesla zamišljeno sjedi i razvija genijalne ideje.

Skulptura je već počela privlačiti pažnju prolaznika, a djeca se rado fotografišu s njim.

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u hrvatskoj Lici, a gotovo cijeli život je proveo u Americi. Preminuo je u New Yorku 7. januara 1943. godine. Višu tehničku školu završio je u Grazu, a prvo zaposlenje dobio je u Mariboru kao pomoćni inžinjer. Radio je širom Evrope, a fakultet je završio u Parizu. Od 1884. godne radio je kod Edisona u laboratoriji u New Yorku kratko, a godinu dana kasnije osniva svoju kompaniju.

Poznat je po otkriću izmjenične i višefazne struje, bežičnog prijenosa energije i radiosignala, radija Itd. Iako ga nisu cijenili tokom života onoliko koliko je zaslužio, danas se njegovo ime uzvikujue glasno, s puno poštovanja, a brojna udruženja, studentske i inžinjerske organizacije čuvaju uspomenu na ovog velikana i nose njegovo ime. O njemu su napisane brojne knjige i snimljeni dokumentarni filmovi.

Njegovi posmrtni ostaci nalaze se u muzeju Nikole Tesle u Beogradu.